Od simboličnog povećanja BDP-a građani neće osetiti boljitak
26.10.2015 Beograd

Od simboličnog povećanja BDP-a građani neće osetiti boljitak

Od simboličnog povećanja BDP-a građani neće osetiti boljitak Foto: Medija centar Beograd
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je da je očekivano ovogodišnje povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od 0,5 odsto pre razlog za brigu nego za slavlje jer je on i dalje za trećinu niži nego 1990. godine.

"Premijerov optimizam je razumljiv, ali od ovog simboličnog povećanja BDP-a građani neće osetiti boljitak. Naprotiv, četvrtina stanovnika Srbije, koja se nalazi u riziku od siromaštva, i ove i narednih godina jedva će sastaviti kraj sa krajem", kazao je Savić u intervuju za Magazin Biznis.

Razlog za spori privredni oporavak Srbije je, po negovim rečima, to što još nije utvrđen pravi model razvoja i što osvajanje vlasti uglavnom vodi preraspodeli političke moći, ali i bogatstva, dok najveći deo naroda nema naročite koristi od tih političkih promena.

"Društveni ambijent se kroji prema meri i potrebama dela političke, poslovne i intelektualne elite. To ima za posledicu neprihvatljivo visoku i veoma štetnu polarizaciju društva. Na jednoj strani se nalazi manja grupa ekstremno bogatih i vrlo moćnih pojedinaca, dok je na drugoj većina siromašnih i obespravljenih građana", upozorio je Savić.

Na pitanje šta je potrebno uraditi da privreda Srbije dostigne poželjne stope rasta od pet ili šest odsto, on je kazao da najpre treba "očistiti zemlju od lopova i neverovatno visoke korupcije koja je zahvatila i najsitnije pore društva".

"Neshvatljivo veliku moć pojedinaca i društvenih grupa treba ograničiti na nivo koji postoji u, na primer, skandinavskim zemljama. Izuzetno je važno afirmisati princip da se dugoročno najviše isplati biti pošten i vredan, a ne da društveni položaj pojedinca određuje politička ili staleška pripadnost", predložio je Savić.

Kako je dodao, da bi se obezbedile visoke stope rasta vlast u Srbiji mora da usvoji i efikasno sprovodi strategiju razvoja, čiji je cilj ponovna industrijalizacija zemlje.

Govoreći o kašnjenju u reformi javnih preduzeća Savić je istakao da je jedan od razloga otpor rukovodstva tih preduzeća, njihovih sindikalnih prvaka i dela radnika, koji znaju da bi to za njih značilo gubitak brojnih privilegija. 

"Ni stav Vlade nije do kraja jednoznačan i iskren, jer vladajuće partije imaju ogromnu korist od ovakvih javnih preduzeća. Ona su mesto za zaposlenje partijskih aktivista i istaknutih partijskih kadrova koji obezbeđuju poslove za članove partija, iz kojih se finansiraju i neke stranačke aktivnosti", ocenio je Savić.

Po njegovim rečima, najava povećanja plata u javnom sektoru i penzija "ima isključivo političku težinu, sa najvažnijim zadatkom da građanima pošalje poruku da Vlada vredno radi, da su ostvareni planirani ciljevi i da odgovorna vlast misli na svoje građane".

"Ako se i desi korekcija, to za većinu i neće biti povećanje, već delimično vraćanje onoga što je ranije nepravedno uzeto. Sadašnja vlast ima neverovatno udobnu poziciju, da joj uopšte nisu potrebni izbori, a pogotovo da postizanje boljih rezultata na eventualnim budućim izborima obezbeđuje skromnim povećanjem plata i penzija", ukazao je Savić.

Komentarišući izbegavanje Vlade Srbije da objavi ugovore sa investitorima iz inostranstva, on je kazao da u demokratskoj i civilizovanoj zemlji ničiji interesi ne mogu biti iznad interesa građana.

"Uporno neobjavljivanje sadržaja nekih ugovora stvara, možda, potpuno bespotrebnu sumnju da nešto nije u redu sa tim ugovorima. Ne postoji nijedan razuman razlog da se u potpunosti ne objavi sadržaj svih ugovora, čime bi Vlada Srbije pokazala da zaista radi u interesu svih građana Srbije", rekao je Savić za Magazin Biznis.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas je 117,5836 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side