Očekivan pad japanske privredne aktivnosti od 25 odsto u drugom kvartalu
08.04.2020 Tokio

Očekivan pad japanske privredne aktivnosti od 25 odsto u drugom kvartalu

Očekivan pad japanske privredne aktivnosti od 25 odsto u drugom kvartalu Foto: Beta/AP/Eugene Hoshiko
Japanska privredna aktivnost će pasti rekordnih 25 odsto u drugom kvartalu ove godine, čak i sa upravo objavljenim vladinim paketom fiskalne pomoći zbog udara koronavirusa na potrošnju i rast poslovanja, saopštila je danas finansijska firma Goldman Saks.

U izveštaju se navodi da se očekuje pad izvoza od 60 odsto u periodu od aprila do juna.

Ovaj kvartalni pad GDP (BDP) Japana, treće svetske privrede, ako se ostvari prognoza, bio bi rekordni pad od kada je počelo praćenje podataka GDP-a 1955. godine, navodi se u izveštaju.

Japan je juče radi suzbijanja širenja koronavirusa proglasio vanredno stanje u sedam oblasti uključujući Tokio, što podrazumeva poziv svima koji mogu da rade od kuće, zatvaranje tržnih centara, restorana i otkazivanje raznih događaja. Ostaju otvorene prodavnice hrane i banke.

U izveštaju Goldman Saksa navodi se da će proglašenje vanrednog stanja znatno promeniti ponašanje pojedinaca, vlasnika firmi i organizatora događaja.

Vlada je najavila paket pomoći od hiljadu milijardi dolara, ali se u izveštaju procenjuje da će podsticaj za BDP iznositi samo 130 milijardi dolara od novčane pomoći siromašnim porodicama i monetarnoj pomoći malim firmama.

U izveštaju se navodi da će japanska ekonomska aktivnost verovatno da se oporavi u trećem kvartalu kada se aktiviraju privrede u inostranstvu i da će postepeno da se normalizuje iduće godine, kao i da će početi da raste sa održavanjem Olimpijade koja je odložena za iduće leto. Japanski BDP će, kako se očekuje, porasti 3,1 odsto 2021. godine, navodi Goldman Saks.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side