25.01.2020 Kairo

Obustavljanje izvoza nafte iz Libije rezultiralo gubicima od više od 255 miliona dolara

Obustavljanje izvoza nafte iz Libije rezultiralo gubicima od više od 255 miliona dolara Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Obustavljanje izvoza nafte iz Libije rezultiralo je gubicima od više od 255 miliona dolara, saopštila je danas nacionalna naftna kompanija.

U toj industriji u Libiji dominira Nacionalna korporacija za naftu, koja je saopštila da su procene pokazale da je "nelegalno zatvaranje njenih postrojenja rezultiralo gubicima od gotovo 256,5 miliona američkih dolara do 23. januara".

Proizvodnja nafte opala je sa preko 1,2 miliona barela dnevno na 320,154 barela dnevno, što je oko 75 odsto.

Oružane grupe odane generalu Kalifi Haftaru, čije snage kontrolišu istočnu Libiju i veći deo juga, zauzele su pre više od nedelju dana nekoliko velikih izvoznih lučkih terminala duž istočne obale i naftnih polja kao deo borbe protiv vlade u Tripoliju, koja ubira plodove od izvoza nafte.

Ovi potezi imali su za cilj da isprovociraju Hafterove neprijatelje sa zapada, vladu koja kontroliše glavni grad Tripoli, koju podržava međunarodna zajednica, piše AP.

Izvoz nafte je blokiran dva dana pre no što su svetske sile izrazile interesovanje da posreduju u rešavanju sukoba u Libiji.

Višegodišnji građanski rat je bio na ivici velike eskalacije poslednjih nedelja, a razni strani igrači upleteni su na različitim stranama.

Haftara podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok vladu u Tripoliju podržavaju UN, Turska i Katar.

Nafta, vodeća stavka libijske ekonomije, dugo je bila ključni faktor u građanskom ratu, jer se rivali bore za kontrolu naftnih polja i prihoda od nje.

Libija ima devete najveće poznate zalihe nafte u svetu i najveće u Africi.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Blic: Pao dogovor o prodaji Komercijalne banke NLB-u Blic: Pao dogovor o prodaji Komercijalne banke NLB-u

  Komercijalnu banku koja drži 11 odsto tržišta u Srbiji kupiće Nova Ljubljanska banka (NLB) u kojoj država Slovenija ima udeo od 25 odsto, piše danas Blic.

 • Evro danas 117,56 dinara Evro danas 117,56 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i srednji kurs je 117,5606 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • PKS: Biomasa - neiskorišćen potencijal u Srbiji PKS: Biomasa - neiskorišćen potencijal u Srbiji

  Predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mladen Stojadinović izjavio je danas da je biomasa kao energent u Srbiji još uvek neiskorišćeni potencijal i najavio da će nadležnima biti predloženo da uvedu subvencije za kupovinu kotlova i peći na biomasu.

 • Prosečna zarada u Srbiji u decembru 59.772 dinara Prosečna zarada u Srbiji u decembru 59.772 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji u decembru prošle godine iznosila je 59.722 dinara, a bruto zarada 82.257, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side