Objavljen spisak najvećih poreskih dužnika
11.10.2012 Beograd

Objavljen spisak najvećih poreskih dužnika

Objavljen spisak najvećih poreskih dužnika
Poreska uprava Srbije objavila je novi spisak 1.000 najvećih poreskih dužnika, po 500 pravnih lica i preduzetnika.

Najveći dužnici po osnovu poreza su uglavnom banke koje su u stečaju - Beobanka s dugom od 28 milijardi, Investbanka duguje 21,1 milijardu, Astra banka 18,2 milijarde, a Beogradska banka 15,3 milijarde, navodi se na sajtu Poreske uprave.

Na spisku su, odmah iza te četiri banke, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u restrukturiranju, s dugom od 10,24 milijarade, sledi Ju Es stil Srbija s dugom od 6,4 milijarde dinara, Simpo duguje šest milijardi, Zastava oružje 4,9 milijardi, a Zastava automobili 4,5 milijardi dinara.

Na spisku se nalazi i Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) i Beograd film sa poreskim dugom od po 3,8 milijardi dinara, RTB rudnici bakra "Bor" duguju 3,3 milijarde, a Topionica i rafinacija Bor 3,2 milijarde dinara.

Dužnici su i Sloboda iz Čačka, "14. oktobar" iz Kruševca, Mostogradnja, BIM Slavija, FAP iz Priboja, Verano motors iz Beograda i Radio-televizija Srbije koja nije izmirila ni sve obaveze po osnovu reprogramiranog duga.

Veliki dužnici su i Republički fond za zdravstveno osiguranje, Fudbalski klub Partizan koji ne izmiruje odložene poreske obaveze i Pink internacional kompanija.

Spisak najvećih poreskih dužnika, među kojima su bili i građani, Poreska uprava je prvi put objavila početkom ove godine.
 
Objavljivanje takve liste svaka tri meseca predviđeno je izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje je Skupština Srbije donela krajem prošle godine.

Na zahtev Poverenika za infromacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljuba Šabića, Poreska uprava je prestala da objavljuje imena građana koji najviše duguju po osnovu poreza.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side