NSZ: 617.000 nezaposlenih u Srbiji
27.12.2017 Beograd

NSZ: 617.000 nezaposlenih u Srbiji

NSZ: 617.000 nezaposlenih u Srbiji Foto: Novi magazin/SA
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je danas da je u Srbiji trenutno evidentirano 617.000 nezaposlenih, što pokazuje da su šanse za zapošljavanje povećane u odnosu na prethodne godine.

 

Martinović je za Radio televiziju Srbije rekao da je aktuelna stopa nezaposlenosti u Srbiji 12,9 odsto, dok je prosečna stopa nezaposlenosti u 2016. godini bila 15,3 odsto, a u 2015. godini 17,7 odsto.

"Sada imamo aktuelne podatke za treći kvartal ove godine, a kada se daju podaci za poslednji kvartal očekujemo da to bude između 13 i 14 odsto", rekao je Martinović.

On je dodao da se od februara meseca broj nezaposlenih kontinuirano smanjuje i da je sada na evidenciji oko 75.000 manje ljudi bez zaposlenja nego u istom periodu prethodne godine.

Martinović je rekao da se najviše zapošljavaju osobe sa srednjom stručnom spremom, jer ih ima najviše, a poslodavci od njih ne zahtevaju konkretnu vrstu stručne spreme, već traže prenosive veštine i znanja.

"Mnogo posla za lica iz tekstilstva, tražile su se negovateljice, radnici obezbeđenja i oni koji poseduju konkretne zanate kao što su bravari, mesari, pekari i to je nešto što je kontinuirano", rekao je on.

Dodao je da je su šansu za zaposlenje imali i stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i inženjeri elektronike i elektrotehnike, nastavnici fizike, matematike i profesori nemačkog jezika, kao i da se kontinuirano traže lekari, farmaceuti, pravnici i ekonomisti.

Martinović je kazao da je iz budžeta za 2018. godinu za Nacionalnu službu za zapošljavanje izdvojeno tri milijarde i 650 miliona dinara i dodatno 550 miliona za osobe sa invaliditetom, što je 850 miliona dinara više nego u 2017. godini, a kako je dodao, to znači da imaju dovoljno novca za sve projekte.

"To su strateški planovi usmereni na obuke i prekvalifikaciju nezaposlenih ali i onih koji mogu potencijalno da ostanu bez posla", rekao je on.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side