09.07.2019 Novi Pazar

NP: Četvrtina budžeta otišla na plate, ni dinar u uređenje reka i zaštitu od požara

NP: Četvrtina budžeta otišla na plate, ni dinar u uređenje reka i zaštitu od požara Foto: prtscr ytb
Gotovo četvrtina budžeta Novog Pazara za 2018. godinu, oko 668 miliona dinara, utrošena je na plate i doprinose zaposlenih u lokalnoj samoupravi, dok je za izgradnju infrastrukture utrošeno upola manje (292 miliona), pokazuje završni račun budžeta.

Treće na listi rashoda je finansiranje rada Predškolske ustanove "Mladost" koja je iz gradske kase dobila 252 miliona dinara, a slede izdvajanja za obrazovanje (244,5 miliona), sport (170 miliona) i kulturu i informisanje (156 miliona).

Najviše novca namenjenog obrazovanju dobile su osnovne škole "Bratstvo" (blizu 28 miliona dinara, 99 odsto planiranih sredstava) i "Vuk Karadžić" (27,2 miliona dinara, 97 odsto obećanog novca).

Izvršenje budžeta za srednje škole je bilo iznad 90 odsto, a najviše je izdvojeno za Školu za dizajn – 17,8 miliona dinara.

Najmanje novca dobila je Osnovna škola "Đura Jakšić" u Trnavi - 3,7 miliona dinara, što je tek dve trećine planiranih prihoda iz gradske kase.

Bitne stavke među rashodima bile su i izdvajanja za održavanje javne higijene (138 miliona dinara), rasvetu (125 miliona dinara) i otplatu duga (70 miliona dinara).

Među programima za koje lokalna samouprava Novog Pazara prošle godine nije utrošila ni dinar su uređenje rečnih korita i protivpožarna zaštita, mobilni protivpoplavni sistemi, akcioni plan za bezbednost grada i podrška osobama sa invaliditetom.

Na uređenju rečnih korita prethodnih godina je rađeno, ali sredstvima iz kredita koji su "Srbijavode" uzeli kod Svetske banke.

Niska stopa izvršenja budžeta bila je i za izgradnju kanalizacione mreže u šta je utrošeno šest od planiranih 20 miliona dinara, odnosno manje od trećine.

Gradska kasa Novog Pazara u 2018. godini najviše se napunila transferima sa republičkog nivoa koji su iznosili 816 miliona dinara (gotovo trećina svih prihoda) i bili su za 120 miliona dinara veći nego što je planirano budžetom.

Iako se od poreza na dohodak slilo 100 miliona dinara manje od planiranog, sa 702 miliona dinara to je drugi najveći izvor prihoda lokalne samouprave, dok je na trećem mestu porez na imovinu sa 351 milion dinara.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Antić: U Bugarskoj počela izgradnja gasovoda prema Srbiji Antić: U Bugarskoj počela izgradnja gasovoda prema Srbiji

    Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić obišao je danas, sa predsednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim i ministarkom energetike Temenuškom Petkovom, radove na teritoriji opština Iskar, Kneža i Orjahovo, koji predstavljaju početak izgradnje dela gasovoda prema bugarsko-srpskoj granici.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side