Novosti: Kinezi u srpsku rudu ulažu 800 miliona evra
13.01.2020 Beograd

Novosti: Kinezi u srpsku rudu ulažu 800 miliona evra

Novosti: Kinezi u srpsku rudu ulažu 800 miliona evra Foto: Pixabay
Kineska kompanija "Ziđin" investiraće ove godine 800 miliona dolara u proširenje proizvodnih kapaciteta u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, ali i u razvoj novog rudnika bakra i zlata "Čukaru peki", pišu danas "Večernje novosti".

Kako navodi list, Kinezi će 2020. godine započeti proširenje površinskih kopova "Veliki Krivelj" i "Majdanpek" i ući u investiciju za otvaranje novog rudnika bakra i zlata "Cerovo 2".

Pored toga, u podzemnom rudniku "Jama" počeće pripreme za aktiviranje ležišta "Borska reka" čija se "kapa" nalazi na dubini od 450 metara.

"Večernje novosti" navode i da je predviđen početak rekonstrukcije i proširenja kapaciteta Topionice bakra sa sadašnjih 80.000 na 200.000 tona bakra godišnje, izgradnja još jedne fabrike sumporne kiseline, nove elektrolize...

Najteži zadatak za Kineze, kako je navedeno, biće radovi na otvaranju gornje zone rudnika "Čukaru peki" gde su ustanovljene rezerve od oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata. Ovaj rudnik će, kako se očekuje, postati potpuno operativan sredinom 2021.

Dodaje se i da je strateški partner RTB otkupio od američke kompanije "Friport" za blizu 400 miliona dolara prava i na donju zonu tog ležišta gde su ustanovljen resursi od gotovo pet miliona tona crvenog i skoro 150 tona plemenitog metala - gotovo istovetno koliko je u Boru ovih metala dobijeno za 115 godina rudarenja.

U saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, "Ziđin" je započeo izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka.

Procenjuje se da ovaj lokalitet sadrži rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra čija je bruto vrednost, po sadašnjim cenama, veća od 30 milijardi dolara, pišu "Večernje novosti".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side