Istekao rok za švajcarce, konvertovano 90 odsto zajmova
08.07.2019 Beograd

Istekao rok za švajcarce, konvertovano 90 odsto zajmova

Istekao rok za švajcarce, konvertovano 90 odsto zajmova Foto: pixabay.com
Rok za konvertovanje kredita u švajcarskim francima je istekao i još samo nekoliko banaka omogućava klijentima da ugovore potpišu i danas, pišu "Većernje novosti".

 


Konačni rezultat znaće se narednih dana, a nezvanično je 90 odsto zajmova u "švajcarcima" konvertovano, što znači da je više od 15.000 dužnika pristalo na takvo rešenje, dok se tri do četiri procenta zaduženih odlučilo za sudski postupak, navodi list.

Narodna banka Srbije najavila je kontrolu svih 15 banaka nakon okončanja konverzije, a kako "Novosti" pišu mnogi građani zaduženi u švajcarcima odlučili su da kredite vraćaju u dinarima.

Kako se navodi, oni su najpre sa svojom bankom potpisali novi ugovor o otpisu dela duga i konverziji iz franaka u evro, a zatim su, najčešće u drugoj banci, uzimali dinarski keš kredit kojim su "zatvorili" stambeni zajam, tako da rate otplaćuju u dinarima.

Konačno, sveobuhvatno, rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima doneto je krajem aprila ove godine u vidu posebnog zakona leks specijalisa, koji je na snagu stupio 7. maja. Korisnicima stambenih kredita, vezanih za franke, time se otpisuje deo preostale glavnice, i to u vrednosti 38 odsto.

Ostatak duga konvertuje se u evre i po kamatnoj stopi koja je važila u konkretnoj banci na dan 31. mart ove godine, deli se na nove otplatne rate. U svakom slučaju, kamatna stopa ne sme da bude veća od 3,4 odsto plus euribor za varijabilne, odnosno četiri odsto za fiksne.

"Sporazumnom" rešenju prethodili su, kako su podsetile "Novosti", višednevni protesti zaduženih u "švajcarcima", koji su, od Vrhovnog kasacionog suda tražili da konačno zauzme pravni stav o ništavosti valutne klauzule u švajcarskim francima. To se i dogodilo 2. aprila.

Vrhovni kasacioni sud istovremeno je usvojio i privremene mere za zadužene u francima. Tako banke više nisu mogle da aktiviraju hipoteke dok traju sudski sporovi i zadužene, uz pomoć izvršitelja, izbacuju na ulicu oduzimajući im stanove i prodajući ih ispod tržišne cene.

Stavom o nezakonitosti vezivanja otplate stambenih kredita za franak, VKS je praktično poručio nižim sudovima da je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka - ništavna.

Međutim, ovaj sud je istovremeno dao pravno tumačenje da kredite iz franaka treba konvertovati u evre "i to po kursu i sa kamatnom stopom koja je važila na dan uzimanja kredita u konkretnoj banci".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side