23.04.2019 Beograd

Novosti: Folksvagenu ponuđena lokacija u Inđiji

Novosti: Folksvagenu ponuđena lokacija u Inđiji Foto: pixabay.com
Srbija je nemačkom automobilskom gigantu Folksvagenu ponudila lokaciju za izgradnju fabrike u Inđiji, kao i to da jedna od linija budućeg beogradskog metroa saobraća do Inđije kako bi i Beograđani mogli da rade u pogonima te fabrike, saznaju Večernje novosti.

Uredna dokumentacija s podacima o parceli već se nalazi na stolu fabrike u Volfsburgu, kao i predlog dodatnih investicija.

Najveća kočnica za "Folksvagen", kako se navodi, bila je kako doći do kvalifikovane radne snage, pa je zbog toga Srbija odlučila da ponudi Nemcima da izgrade svoja postrojenja u centru u kojem, u relativno malom obimu, živi skoro tri miliona ljudi, a koji je na pola puta između Novog Sada i Beograda.

Ukazano je da je Inđija izabrana i zbog veoma dobre infrastrukture, blizine putnih i železničkih koridora, ali i kao opština koja ima ubedljivo najbolju reputaciju u Srbiji kada su u pitanju administracija i lako otvaranje fabrika.

"Iako su pojedini mediji preneli spekulacije o tome da su Nemci odustali od naše zemlje i da su u užem izboru ostali Bugarska i Turska, nedavno je iz Folksvagena to demantovano. Upravo je ponuda naše države, koja se teško odbija, promenila tu situaciju", pišu Večernje novosti.

Ocenjeno je da bi davanjem placa najvećem svetskom proizvođaču automobila, ali i paketa infrastrukturnih projekata koji bi pratili njegov eventualni dolazak, Srbija imala ogromnu korist, a to bi značilo i ubrzanje višegodišnjeg projekta izgradnje podzemne železnice u Beogradu.

Novosti navode da bi konačna odluka o tome da li će nemački "Folksvagen" doći u Srbiju biti poznata najkasnije u novembru ove godine, a do sada je izvesno da će gigant iz Volfsburga do 2021. u ovom delu Evrope izgraditi fabriku vrednu 1,4 milijarde evra u kojoj će zaposliti 5.000 ljudi, a njen godišnji kapacitet će biti 300.000 vozila.

Konkurencija Srbiji za tu investiciju su Bugarska, Rumunija, Turska i Severna Makedonija.

"Najveći problem za Srbiju je to što nije punopravni član EU, što može da stvori probleme oko izvoza, jer će više od 90 odsto produkcije biti namenjeno kupcima u inostranstvu", pišu Novosti.

Navedeno je i da ako se Nemcima ne svidi prostor u Inđiji, Srbija je spremna da ponudi i alternativnu lokaciju u Šumadiji, a kako list nezvanično saznaje, reč je o širem regionu Jagodine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side