Novi Sad i EBRD dogovaraju se o obnovi SPENS-a
23.08.2019 Novi Sad

Novi Sad i EBRD dogovaraju se o obnovi SPENS-a

Novi Sad i EBRD dogovaraju se o obnovi SPENS-a Foto: print screen
Grad Novi Sad i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su potpisali pismo o namerama za saradnju na obnavljanju zgrade Sportsko-poslovnog centra "Vojvodina"- SPENS-a.

Gradska kuća je danas saopštila da je EBRD zainteresovana da obezbedi "finansiranje Grada i/ili ESCO kompanije (Energy Service Company), za obnavljanje energetske efikasnosti SPENS-a.

ESCO kompanije pružaju energetske usluge koje mogu uključivati realizaciju projekta energetske efikasnosti.

Gradska uprava je objavila da je EBRD pristala da finansira i upravlja konsultantskim uslugama za podršku SPENS-u u razvoju studije izvodljivosti za projekte energetske efikasnosti, kao i obnove u cilju uštede vode, te proceni najefikasnijeg mehanizma finansiranja za podršku obnavljanja SPENS-a.

Po završetku konsultantskog zadatka, Grad Novi Sad će nastaviti razgovore sa EBRD, kako bi "obezbedio finansiranje u svrhu implementacije projekta".

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao novinarima da posle dve godine razgovora sa EBRD "krećemo u konkretizaciju predmeta razgovora" i da su dva uvodna dokumenta danas potpisana: za "Zeleni grad" i SPENS.

Stručnjaci iz EBRD će oceniti koji je finansijski aranžman najbolji za Grad Novi Sad, u pogledu obnove ili zamene fasade SPENS-a, obnove krova, stepeništa, unutrašnjeg prostora - velike i male dvorane, bazena.

"Gruba procena je da celokupna obnova može da košta i do 4,5 milijardi dinara, a naša ideja je da SPENS rekonstruišemo tako da dobije novih 40 godina vitalnosti. Verujem da ćemo već na proleće naredne godine moći da vidimo prve radove na rekonstrukciji", dodao je Vučević.

Vučević je rekao i da Grad sa EBRD radi na kupovini još 30 autobusa na prirodni gas, a danas je potpisan i "grant" od 300.000 evra za izradu Akcionog plana za "Zeleni grad".

SPENS je jedan od najpoznatijih objekata u Novom Sadu. Novosadjani su se usprotivili ideji da ga treba srušiti jer je to energetski neefikasna zgrada.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side