06.03.2012 | 12:05h ► 13:32h Ženeva

Novi fiat 500L kao kapućino

Novi fiat 500L kao kapućino
Novi model fijata, 500 L, koji će se proizvoditi u Kragujevcu predstavljen je danas na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Šef Fiat brenda Olivije Fransoa je razliku između novog modela 500L i ranijeg modela 500 opisao kao razliku između kapućina i espresa.

"U espresu čovek uživa sam, a uživanje u kapućinu deli sa ljudima koje voli", rekao je predstavnik "Fiata" ističući da ovaj model ima kombinovane osobine gradskog automobila i malog sportskog terenca (SUV-a)" i da je reč o vozilu koje karakterišu praktičnost i korisnost.

Predstavljanju fiata 500L su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, predstavncia Fijata i brojne zvanice.

Tadić je rekao da je promovisan ne samo novi model "fijata", već i Srbija.Nakon predstavljanja "fijata 500L" Tadić je, zajedno sa generalnim direktorom kompanije Fijat-Krajsler Serđom Markionijem ušao u automobil, a potom ispred automobila pozirao fotoreproterima.

On je rekao da je Srbija novi-stari proizvođač automobila na svetskoj mapi.

"Na neki način se vraćamo, ne samo 'fići', vraćamo se i projektu 'jugo Amerika'", rekao je Tadić i istakao da će novi 'fijat 500L' biti izvožen i u SAD.

Tadić je rekao da je "ovim ispunjeno obećanje građanima koji sada mogu imati više poverenja u svoju zemlju" dodajući da su građani "najzaslužniji za ovaj projekat".  Dodao je da proizvodnja "fijata" za Srbiju "znači veoma  mnogo" i da se prvi efekti te proizvodnje mogu očekivati početkom sledeće godine.

"To je 1,5 milijardi evra bruto društvenog proizvoda više, a to je 1,5 milijardi evra više u izvoz, a izvoz je najveća slabost srpske ekonomije", rekao je Tadić i dodao da će Fijat pomoći finansijama zemlje i stabilizaciji privrede.

Predsednik Srbije rekao je da je "fijat 500L" najbolji proizvod koji se danas radi u Srbiji i dodao da će "sasvim sigurno doprineti   izlasku iz krize", ali i da treba razvijati i druge grane privrede. 

"Kada bismo imali 10 ovakvih proizvodnji, Srbija bi bila potpuno drugačija zemlja. I zbog toga nastavljamo", rekao je  predsednik Srbije i dodao da se u Ženevi razgovara i s drugim proizvođačima. 

Tadić je rekao da je s direktorom Fijat-Krajslera Serđom Markinoneom razgovarao o krizi i dodao da se početkom sledeće  godine može očekivati poboljšanje ekonomije u svetu a samim tim i u Srbiji. 

"Građani koji su dobili radna mesta u Fijatu, treba da ih čuvaju svojom proizvodnjom i svojom vrednoćom", dodao je.

On je ocenio da je "fijat 500L", cenom od 16.000 evra, skup za srpske prilike, ali i podvukao da on nije namenjen srpskom tržištu, već izvozu, koji je kako je ocenio, najveća slabost srpske privrede već tri decenije.

Tehnički podaci

Fijat najavljuje da će "500L" biti pravljen s benzinskim ekonomičnim dvocilindričnim motorom "tviner"  (TwinAir) od 0,9 litara, benzinskim motorom od 1,4 litara i "multidžet" (MultiJet) dizel motorom od 1,3 litara.

Novi automobil iz Kragujevca biće opremljen aplikacijom "ekodrajv" (eco:Drive) koja će vozačima pomagati  savetima kako da smanje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, a postojaće i takozvana "lajv" verzija  ovog programa koji će poput ličnog trenera analizirati stil vožnje u realnom vremenu. 

Vozačima će na raspolaganju biti i aplikacija "moj auto" (my:Car) koji će moći da dijagnostifikuje, snimi i  proveri istoriju automobila, kao i stanje i nivo održavanja. 

Sedišta mogu da se podese na osam načina, a unutrašnjost je opremljena pregradama za predmete iz  svakodnevne upotrebe poput mobilnih telefona, flašica i kišobrana. 

"Fijat 500L" imaće i mali računar s tač-skrin ekranom od pet inča, kojim će se moći upravljati kontrolama na  volanu, ali i sistemom s prepoznavanjem glasova. Preko tog računara biće dostupne društvene mreže, kanali  za vesti i drugi internet sadržaji. 

Auto je osmišljen je s ciljem da ima dobru spoljnu vidljivost, veliku količinu svetlosti u unutrašnjosti i preglednost tokom vožnje. Kupci će moći da biraju više od 30 nijansi boje u kombinaciji s belim, sivim i crnim točkovima.

Fransoa je predstavio i druge modele Fijata - "500", "500 Amerika", "500 Guči", "frimont", "pandu", "punto" i "bravo". 

 

 

 

 

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede

  Slabljenje nemačke privrede koja ide u recesiju moglo bi da ima šire posledice po svetsku privredu koja se već muči s trgovinskim ratovima i neizvesnošću oko Bregzita, ali i dovodi u pitanje ekonomski model najveće evropske privrede zasnovan na štednji, pišu svetski mediji.

 • Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno

  Direktna šteta za Srbiju od uvođenja taksi na srpsku robu koja se prodaje na Kosovo je dnevno približno 1,07 miliona evra, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 • Ministri Srbije i Mađarske o zajedničkom gasnom interkonektoru Ministri Srbije i Mađarske o zajedničkom gasnom interkonektoru

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto razgovrali su danas o izgradnji zajedničkog gasnog interonektora, za koji je ocenjeno da je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje.

 • Evro sutra 117,83 dinara Evro sutra 117,83 dinara

  Dinar će u četvrtak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,8360 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side