06.03.2012 | 12:05h ► 13:32h Ženeva

Novi fiat 500L kao kapućino

Novi fiat 500L kao kapućino
Novi model fijata, 500 L, koji će se proizvoditi u Kragujevcu predstavljen je danas na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Šef Fiat brenda Olivije Fransoa je razliku između novog modela 500L i ranijeg modela 500 opisao kao razliku između kapućina i espresa.

"U espresu čovek uživa sam, a uživanje u kapućinu deli sa ljudima koje voli", rekao je predstavnik "Fiata" ističući da ovaj model ima kombinovane osobine gradskog automobila i malog sportskog terenca (SUV-a)" i da je reč o vozilu koje karakterišu praktičnost i korisnost.

Predstavljanju fiata 500L su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, predstavncia Fijata i brojne zvanice.

Tadić je rekao da je promovisan ne samo novi model "fijata", već i Srbija.Nakon predstavljanja "fijata 500L" Tadić je, zajedno sa generalnim direktorom kompanije Fijat-Krajsler Serđom Markionijem ušao u automobil, a potom ispred automobila pozirao fotoreproterima.

On je rekao da je Srbija novi-stari proizvođač automobila na svetskoj mapi.

"Na neki način se vraćamo, ne samo 'fići', vraćamo se i projektu 'jugo Amerika'", rekao je Tadić i istakao da će novi 'fijat 500L' biti izvožen i u SAD.

Tadić je rekao da je "ovim ispunjeno obećanje građanima koji sada mogu imati više poverenja u svoju zemlju" dodajući da su građani "najzaslužniji za ovaj projekat".  Dodao je da proizvodnja "fijata" za Srbiju "znači veoma  mnogo" i da se prvi efekti te proizvodnje mogu očekivati početkom sledeće godine.

"To je 1,5 milijardi evra bruto društvenog proizvoda više, a to je 1,5 milijardi evra više u izvoz, a izvoz je najveća slabost srpske ekonomije", rekao je Tadić i dodao da će Fijat pomoći finansijama zemlje i stabilizaciji privrede.

Predsednik Srbije rekao je da je "fijat 500L" najbolji proizvod koji se danas radi u Srbiji i dodao da će "sasvim sigurno doprineti   izlasku iz krize", ali i da treba razvijati i druge grane privrede. 

"Kada bismo imali 10 ovakvih proizvodnji, Srbija bi bila potpuno drugačija zemlja. I zbog toga nastavljamo", rekao je  predsednik Srbije i dodao da se u Ženevi razgovara i s drugim proizvođačima. 

Tadić je rekao da je s direktorom Fijat-Krajslera Serđom Markinoneom razgovarao o krizi i dodao da se početkom sledeće  godine može očekivati poboljšanje ekonomije u svetu a samim tim i u Srbiji. 

"Građani koji su dobili radna mesta u Fijatu, treba da ih čuvaju svojom proizvodnjom i svojom vrednoćom", dodao je.

On je ocenio da je "fijat 500L", cenom od 16.000 evra, skup za srpske prilike, ali i podvukao da on nije namenjen srpskom tržištu, već izvozu, koji je kako je ocenio, najveća slabost srpske privrede već tri decenije.

Tehnički podaci

Fijat najavljuje da će "500L" biti pravljen s benzinskim ekonomičnim dvocilindričnim motorom "tviner"  (TwinAir) od 0,9 litara, benzinskim motorom od 1,4 litara i "multidžet" (MultiJet) dizel motorom od 1,3 litara.

Novi automobil iz Kragujevca biće opremljen aplikacijom "ekodrajv" (eco:Drive) koja će vozačima pomagati  savetima kako da smanje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, a postojaće i takozvana "lajv" verzija  ovog programa koji će poput ličnog trenera analizirati stil vožnje u realnom vremenu. 

Vozačima će na raspolaganju biti i aplikacija "moj auto" (my:Car) koji će moći da dijagnostifikuje, snimi i  proveri istoriju automobila, kao i stanje i nivo održavanja. 

Sedišta mogu da se podese na osam načina, a unutrašnjost je opremljena pregradama za predmete iz  svakodnevne upotrebe poput mobilnih telefona, flašica i kišobrana. 

"Fijat 500L" imaće i mali računar s tač-skrin ekranom od pet inča, kojim će se moći upravljati kontrolama na  volanu, ali i sistemom s prepoznavanjem glasova. Preko tog računara biće dostupne društvene mreže, kanali  za vesti i drugi internet sadržaji. 

Auto je osmišljen je s ciljem da ima dobru spoljnu vidljivost, veliku količinu svetlosti u unutrašnjosti i preglednost tokom vožnje. Kupci će moći da biraju više od 30 nijansi boje u kombinaciji s belim, sivim i crnim točkovima.

Fransoa je predstavio i druge modele Fijata - "500", "500 Amerika", "500 Guči", "frimont", "pandu", "punto" i "bravo". 

 

 

 

 

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side