22.12.2017 Beograd

Nov način plaćanja u javnom gradskom prevozu

Nov način plaćanja u javnom gradskom prevozu
Povodom predstavljanja zajedničkog projekta AIK Banke, Mastercard-a i Apex-a, koji podrazumeva uvođenje mogućnosti plaćanja bankarskim Mastercard karticama u vozilima javnog gradskog prevoza u Beogradu, i postavku 6000 novih validatora za plaćanje, danas je u Skupštini grada održana konferencija za medije.

Plaćanje karata biće omogućeno od januara 2018. godine i obavljaće se jednostavnim prislanjanjem bilo koje Mastercard beskontaktne kartice na validator i taj uređaj će označiti uspešno kupljenu kartu zvučnim signalom i porukom na displeju. Svako plaćanje je zaštićeno višeslojnim mehanizmima zaštite koji se već primenjuju na Mastercard beskontaktna plaćanja. Pored Mastercard beskontaktnih kartica, plaćanje u vozilima javnog gradskog prevoza moći će da obavljaju i vlasnici digitalnih kartica u mobilnim telefonima.

 „Ponosni smo što je Beograd prvi grad u ovom delu Evrope koji je implementirao ovakav jedan projekat, koji Beograd dodatno približava konceptu „pametnih gradova“. Očekujemo da će naši sugrađani koji svakodnevno koriste gradski prevoz, kao i turisti koji u sve većoj meri posećuju Beograd, moći da se voze i plaćaju u javnom gradskom prevozu na brz, jednostavan i moderan način, kao što to čine stanovnici Londona, Sankt Peterburga, i drugih evropskih i svetskih gradova“, istakao je Uglješa Mitrović, Sekretar za javni prevoz.

„Uvođenje nove opcije plaćanja prevoza od januara 2018. godine, predstavlja logistički i tehnološki zahtevan posao, koji se zahvaljujući saradnji sa našim partnerima - AIK Bankom i Mastercard-om, realizuje u planiranim rokovima, uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz. U proteklom periodu postavili smo nove validatore čije su funkcije i performanse značajno poboljšane, sa ciljem da doprinesemo kvalitetnijem i boljem sistemu gradskog prevoza. Sama procedura plaćanja će biti jednostavna - prislanjanjem platne kartice na donji deo validatora koji je vidno obeležen. Kontrolori će očitavati platnu karticu na isti način kao što su do sada kontrolisali BusPlus kartice - prislanjanjem na uređaj. Svi podaci koji se očitavaju tom prilikom su kriptovani, tako da u BusPlus sistemu ne ostaje zapis o poverljivim podacima",istakao je Veljko Vlahović, direktor Apex-a.

 „Mastercard radi sa više od 100 gradova širom sveta na uvođenju elektronskih plaćanja u javni prevoz. U svim tim gradovima, elektronska plaćanja su doprinela tome da svakodnevno funkcionisanje grada postane brže, jednostavnije i jeftinije. Srećni smo i ponosni što možemo da doprinesemo svojom tehnologijom, podacima i iskustvom da javni prevoz u Beogradu, kao jedan od ključnih elemenata gradske infrastrukture, postane bolji i da se time napravi odlučujući korak ka pametnom rastu Beograda i Srbije“, izjavio je ovom prilikom Artur Turemka, generalni direktor kompanije Mastercard za tržišta Balkana.

„Digitalizacija je ključna konkurentska prednost u svim segmentima poslovanja u 21. veku. Domaći bankarski sektor je u tom smislu, konkurentan trendovima u Evropi. AIK Banka je kao jedna od vodećih banaka na tržištu, odredila razvoj digitalnih servisa i inovativnih projekata plaćanja kao jedno od svojih strateških opredeljenja. U ovaj projekat smo ušli kao jedan od partnera, koji će Beograđanima, ali i svim turistima i posetiocima našeg grada, pružiti najjednostavniji i najbrži metod plaćanja za korišćenje javnog gradskog prevoza.

Ujedno bih iskoristila priliku i najavila drugu fazu projekta koji ćemo zajedno sa prisutnim partnerima realizovati do kraja januara, a to je kobrendirana Gradska kartica sa loyalty funkcijom, koja će omogućiti brojne pogodnosti prilikom korišćenja u javnim gradskim institucijama i kod velikog broja trgovaca,“istakla je Jelena Galić, Predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

GradCard je platna kartica kojom će od januara 2018. godine, biti omogućeno plaćanje ne samo u gradskom prevozu, već i na bilo kom prodajnom mestu koje prihvata Mastercard kartice.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 117,59 din Evro sutra 117,59 din

  Dinar će u četvrtak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će biti 117,5946 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji

  Dok se u postkomunističkim zemljama Evrope frilens poslovi pojavljuju kao šansa za sprečavanje odliva mozgova, u razvijenim zemljama Zapada razmatraju se izmene zakona koje bi mogle znatno promeniti "tezgarošku ekonomiju" i honorarnim radnicima omogućiiti veća prava, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje zapadnih medija.

 • Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme

  Velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća posetiće Srbiju početkom naredne godine, kako bi se što detaljnije upoznala sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji, sa premijerkom Anom Brnabić, boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

 • Nova linija Rajanera od Niša do Frankfurta (Hana) Nova linija Rajanera od Niša do Frankfurta (Hana)

  Avio-kompanija "Rajaner" leteće od 13. januara od Niša do Frankfurta (Hana), što će biti šesta linija "Rajanera" sa aerodroma "Konstantin Veliki", saopštila je danas ta irska avio-kompanija.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side