Norveški Ekvinor i britanski SSE grade najveći svetski vetropark u moru
20.09.2019 Oslo

Norveški Ekvinor i britanski SSE grade najveći svetski vetropark u moru

Norveški Ekvinor i britanski SSE grade najveći svetski vetropark u moru Foto: pixaby
Norveška kompanije Ekvinor (Equinor) i britanska SSE Rinjuabls (Renewables) zajedno će izgraditi i eksploatisati najveći vetropark u moru kod obale Velike Britanije, u investiciji vrednoj devet milijardi funti (10,2 milijardi evra), saopštila je danas norveška kompanija.

Te dve grupe pobedile su na tenderu za izgradnju vetroparka Doger bank u Severnom moru, ukupnog kapaciteta od 3,6 gigavata, što odgovara potrošnji 4,5 miliona domaćinstava, a predstavlja oko pet odsto ukupne britanske proizvodnje struje, navela je norveška kompanija.

Projekat koji obuhvata tri lokacije Krejki Bek A, Krejki Bek B, Tisajd A, od po 1,2 gigavata, predstavlja ukupnu investiciju od oko devet milijardi funti u periodu od 2020. do 2026. godine.

Konačna odluka o investiciji za prvu od trilokacije se očekuje 2020. a početak proizvodnje planiran je za 2023. godine. Očekivana cena će biti 40 funti po megavat satu.

"Ono što se sada vidi je da što više gradimo vetroparkove u moru to se smanjuju naši računi", rekao je Džon Soven direktor Grinpisa za Veliku Britaniju i pozvao britnsku vladu da se više angažuje u izgradnji takvih objekata da bi se suočio sa hitnom situacijom oko klime.

Dve kompanije su formirale zajedničku firmu, SSE, škotska grupa koja je kotirana na londonskoj berzi, biće zadužena za fazu izgradnje, a Ekvinor će biti zadužena za eksploataciju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side