05.12.2018 Beograd

Nikolić sa kineskom delegacijom u Beogradu

Nikolić sa kineskom delegacijom u Beogradu Foto: Zoran Raš
Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa predstavnicima Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine na čelu sa Ding Đi, a koji su u Beogradu radi usaglašavanja Plana bilateralne saradnje sa nadležnim ministarstvima u Srbiji.

"Vizija predsednika Kine Si Đinpinga 'Pojas i put' dovela je mnoge privrednike u Srbiju koji su direktno omogućili realizaciju velikih projekata posebno u oblasti infrastrukture i oblasti energetike, poput privatizacije 'Železare Smederevo' i uspostavljanja strateškog partnerstva kompanije Zijin i RTB Bora", izjavio je Nikolić, a saopštio njegov kabinet.

Nikolić je kazao da ga raduje činjenica da "Srbija i Kina sve više rade na tome da zajednički proizvodimo u našoj zemlji".

Šefica delegacije Ding Đi je rekla da je odnos Srbije i Kine podignut na novi nivo još 2016. godine kada je potpisana Izjava o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu dve zemlje. Ona je istakla da je Srbija "prijateljska zemlja koja stalno podržava inicijativu "Pojas i put" i mehanizam saradnje 16+1".

"Uspešnim realizovanjem kinesko-srpskih projekata u okviru 'Pojas i put', poput izgradnje Pupinovog mosta, auto-puta E-763, privatizacije Železare Smederevo, izgradnjom železničke pruge Beograd-Budimpešta, razvija se naša ekonomska saradnja, ali realizacija ovih projekata ima i značajan ođek među istočno evropskim zemljama", ocenila je Đi.

Ona je istakla da je nedavno otvoren srpski Kulturni centar u Pekingu "dokaz da je saradnja dobra i u drugim oblastima, kao što su i prosveta, nauka, turizam".

Nakon razgovora sa Tomislavom Nikolićem, delegacija Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine se susrela sa predstavnicima nadležnih ministarstava, iz oblasti delovanja Plana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021. Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021.

  Japanski proizvođač automobila Honda saopštio je danas da će 2021. godine zatvoriti svoju fabriku u Svindonu u Velikoj Britaniji, što predstavlja pretnju za oko 3.600 zaposlenih.

 • Evro danas 118,04 dinara Evro danas 118,04 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,0471 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Novosti: Koka-Kola zainteresovana i za Knaz Miloš Novosti: Koka-Kola zainteresovana i za Knaz Miloš

  Direktor "Mojih brendova" Andrej Jovanović izjavio je da je kompanija Koka-Kola zainteresovana i za kupovinu "Knjaz Miloša", prenose današnje Večernje novosti.

 • Oglašena prodaja leskovačke Nevene u stečaju Oglašena prodaja leskovačke Nevene u stečaju

  Stečajni upravnik leskovačke hemijske industrije "Nevana" oglasio je danas prodaju te fabrike kao pravnog lica po početnoj ceni od oko 108,16 miliona dinara.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side