24.04.2019 Beograd

Nikolić obišao dve fabrike u Kini i razgovarao o saradnji sa Srbijom

Nikolić obišao dve fabrike u Kini i razgovarao o saradnji sa Srbijom Foto: Beta / Knsrk
Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić obišao je kinesku kompaniju Sunlon Group, koja je kineski lider u oblasti proizvodnje, prerade, prodaje poljoprivrednih proizvoda i stočarstvu, kao i Sinopharm International, najveću kinesku zdravstvenu kompaniju koja je prva u Кini a šesta u svetu po proizvodnji i distribuciji lekova i medicinske opreme.

Nikolić je pozvao Sunlon Group na saradnju i upoznao predsednika kompanije sa uslovima prehrambene proizvodnje u Srbiji, ali i pozvao na dalju saradnju kompaniju Sinopharm International, saopštio je danas Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

"Mi u Srbiji imamo dobre klimatske uslove i naša zemlja je plodna, posebno u Vojvodini, gde imamo ogromne površine zemlje u vlasništvu države, koje se mogu zakupiti na duži vremenski period. U Srbiji može da se proizvede najkvalitetnije mleko, meso, voće", istakao je Nikolić i podsetio da su dosadašnje kineske investicije u Srbiji uspešno realizovane.

Predsednik kompanije Sunlon Group Vang Guofeng upoznao je Nikolića sa radom kompanije, naglasivši da ona danas predstavlja kineskog inovatora u oblasti prehrambene proizvodnje, prerade i trgovine, sa godišnjim profitom od 13 milijardi dolara.

Ta kompanija, kako je naveo, poseduje 10 firmi izvan Kine, tri velika naučno-istraživačka centra, sarađuje sa 11 internacionalnih kompanija i proizvodi više od 600 proizvoda i svrstava se u 500 najboljih preduzeća u Kini.

U razgovoru sa Nikolićem generalni menadžer Sinopharma Li Ćan istakao je da ta kompanija veliku pažnju posvećuje istraživanju u oblasti medicine, na čemu je angažovano 3500 istraživača, a poseduje i 50 bolnica u Кini.

"U Srbiji smo krenuli od Кliničkog centra u Nišu, cilj nam je da započnemo i realizujemo nove projekte u Кragujevcu i Novom Sadu, želimo da damo doprinos zdravstvenoj zaštiti Srbije. Dugoročna saradnja sa Srbijom u perspektivi je kompanije Sinopharm International", kazao je Li Ćan.

On je naveo da saradnja može biti da se samostalno ili zajednički sa nekom srpskom kompanijom uloži u otvaranje opšte bolnice ili da se otvori fabrika koja će proizvoditi medicinsku opremu.

"Vlasti u Кini smatraju da postoji mogućnost proizvodnje medicinske opreme u Srbiji. Postoji potencijal za saradnju Кine i Srbije u oblasti zdravstva i zdravstvene zaštite. Sinopharm International ima podršku Vlade Кine za realizaciju novih projekata u Srbiji, imamo i podršku Кineske banke za investiranje u Srbiju", istakao je Li Ćan.

Tokom razgovora predstavnici kompanije Sinopharm International izrazili su i želju da potpišu Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom zdravlja Srbije kao osnovu za dalju saradnju, navedeno je u saopštenju.

"Siguran sam da možete uspešno da realizujete svoje projekte i u Srbiji", ocenio je Nikolić navodeći da gradovima u Srbiji nedostaju opšte bolnice, kao i da postoje uslovi da se izgradi nova fabrika lekova.

Dodao je da u Кragujevcu postoji Кlinički centar, ali ne i opšta bolnica gde bi se primali pacijenti za specijalističke preglede, manje hiruške intervencije, što vidi kao priliku da Sinopharm International sa Vladom Srbije učestvuje u realizaciji projekta opšte bolnice u Кragujevcu.

"Želimo da se Sinopharm učvrsti u Srbiji", istakao je Nikolić.

Nikolić je juče, uoči Samita "Pojas i put", koji se održava od 25. do 27. aprila, otvorio Forum o investicionim projektima u Srbiji, na kojem je učestvovalo više od 20 kineskih kompanija zainteresovanih za investiranje u Srbiju u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja i poljoprivrede.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Merkel: Neophodni radnici iz zemalja van EU Merkel: Neophodni radnici iz zemalja van EU

    Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da njena zemlja želi da reši nedostatak stručnjaka pružanjem dobre obuke za što veći broj ljudi i da želi da zaposli kvalifikovane ljude iz drugih zemalja Evropske unije i van nje.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side