19.09.2017 Moskva

Nezaposlenost u Rusiji ispod pet odsto prvi put u tri godine

Nezaposlenost u Rusiji ispod pet odsto prvi put u tri godine Foto: pixabay
Stopa nezaposlenosti u Rusiji je, prema danas objavljenoj zvaničnoj statistici, u avgustu pala ispod pet odsto prvi put posle tri godine, a pokrenuto je istraživanje o mogućem nedostatku radne snage.

Mesečni izveštaj federalne agencije za statistiku Roštat je pokazao i povećanje potrošnje domaćinstava nakon pada u julu.

Stopa nezaposlenosti je pala na 4,9 odsto radno sposobnog stanovništva, što je najniže od septembra 2014. U julu je ona iznosila 5,1 odsto a u januaru 5,6 odsto.

Za razliku od krize 2008-2009, nezaposlenost nije mnogo porasla tokom recesije 2015. i 2016, izazvane padom cena nafte i zapadnim sankcijama zbog krize u Ukrajini, kada je iznosila najviše šest odsto.

Pored želje velikih državnih firmi da održe zaposlenost i ojačaju neformalnu ekonomiju, eksperti kao razlog vide i posledicu opadanja broja radno sposobnih ljudi posle demografske krize devedesetih.

Iako očekivani životni vek ima tendenciju rasta poslednjih godina, manjak stanovništva je tek unekoliko nadomešten imigracijom.

Iako se ekonomija oporavlja a nezaposlenost pada, centralna banka je nedavno otkrila znake manjka kvalifikovane radne snage u nekim sektorima, dok je ministarstvo rada ocenilo da tržište rada funkcioniše sa manjkom.

Demografska situacija je jedan od faktora koji navode vlasti i neke eksperte na strah da će u narednim godinama rast biti maksimalno 1,5 odsto, što je daleko od ciljeva koje je postavio predsednik Vladimir Putin.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije studenti bmw