19.09.2017 Moskva

Nezaposlenost u Rusiji ispod pet odsto prvi put u tri godine

Nezaposlenost u Rusiji ispod pet odsto prvi put u tri godine Foto: pixabay
Stopa nezaposlenosti u Rusiji je, prema danas objavljenoj zvaničnoj statistici, u avgustu pala ispod pet odsto prvi put posle tri godine, a pokrenuto je istraživanje o mogućem nedostatku radne snage.

Mesečni izveštaj federalne agencije za statistiku Roštat je pokazao i povećanje potrošnje domaćinstava nakon pada u julu.

Stopa nezaposlenosti je pala na 4,9 odsto radno sposobnog stanovništva, što je najniže od septembra 2014. U julu je ona iznosila 5,1 odsto a u januaru 5,6 odsto.

Za razliku od krize 2008-2009, nezaposlenost nije mnogo porasla tokom recesije 2015. i 2016, izazvane padom cena nafte i zapadnim sankcijama zbog krize u Ukrajini, kada je iznosila najviše šest odsto.

Pored želje velikih državnih firmi da održe zaposlenost i ojačaju neformalnu ekonomiju, eksperti kao razlog vide i posledicu opadanja broja radno sposobnih ljudi posle demografske krize devedesetih.

Iako očekivani životni vek ima tendenciju rasta poslednjih godina, manjak stanovništva je tek unekoliko nadomešten imigracijom.

Iako se ekonomija oporavlja a nezaposlenost pada, centralna banka je nedavno otkrila znake manjka kvalifikovane radne snage u nekim sektorima, dok je ministarstvo rada ocenilo da tržište rada funkcioniše sa manjkom.

Demografska situacija je jedan od faktora koji navode vlasti i neke eksperte na strah da će u narednim godinama rast biti maksimalno 1,5 odsto, što je daleko od ciljeva koje je postavio predsednik Vladimir Putin.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta

    Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je na putevima Srbije danas 20 miliona vozila više nego pre dve godine, da se do kraja godine očekuje 53 miliona vozila, te da od toga korist imaju svi gradjani.

  • Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta i najavio da će ugovor za kompletnu rekonstrukciju Kliničkog centra u Beogradu, vredan oko 69 miliona evra, biti potpisan sledeće nedelje.

  • Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu

    Premijerka Srbije Ana Brnabić sutra će tradicionalnim udarcem u zvono zatvoriti Njujoršku berzu (New York Stock Exćange), a potom se sastati sa predsednicom te berze Stejsi Kaningham, najavljeno iz njenog kabineta.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side