Nemci žele povratak marke
01.10.2011 Berlin

Nemci žele povratak marke

Nemci žele povratak marke
Nešto više od polovine Nemaca bi želelo da evro bude zamenjen nemačkom markom, objavio je dnevnik "Velt", pozivajući se na ispitivanje instituta "TNS Emnid".

Za zadržavanje evra se izjasnilo 48 odsto ispitanika, dok bi većina želela vraćanje nacionalne valute. Prošle godine je taj odnos bio obrnut.

Na promenu mišljenja žitelja Nemačke u prvom redu je uticala dužnička kriza u zoni evra, ukazao je "Velt".

Najveću privrženost nemačkoj marki iskazale su pristalice liberalne Slobodne demokratske partije (FDP, 70 odsto), manjeg koalicionog partnera u vladi kancelarke Angele Merkel.

Za njima su pristalice glavne opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) (53 odsto) i Levice (52 odsto).

Za evro su se izjasnili privrženici Hrišćansko-demokratske unije (CDU, 55 odsto), kancelarke Angele Merkel i "zelenih" (61 odsto).

Podeljena su i mišljanja Nemaca u pogledu svrsishodnosti članstva zemlje u evrozoni - 46 odsto ispitanika je odgovorilo da im lično to članstvo koristi, dok 40 odsto smatra da pre postoje nedostaci, nego prednosti evrointegracije.

Najveći skepticizam u pogledu zone evra pokazale su pristalice FDP (69 odsto je "protiv") i SDP (46 odsto), dok evrointegraciju podržavaju pristalice CDU (57 odsto), "levih" (58 odsto) i "zelenih" (63 odsto).

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side