Nemački proizvođači piva zainteresovani za Srbiju
23.10.2012 Beograd

Nemački proizvođači piva zainteresovani za Srbiju

Nemački proizvođači piva zainteresovani za Srbiju
Četiri velika proizvođača nemačkih premijum piva zainteresovana su za ulazak na srpsko tržište, rečeno je danas na konferenciji 'Nemačka premimum piva' u Beogradu.

Na srpskom tržištu dominiraju četiri velika "igrača" iz pivarske industrije i proizvođači piva iz Nemačke smatraju da je sada pravi trenutak za njihov ulazak u Srbiju, izjavio je direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji (AHK) Mihael Šmit. 

Šmit je naveo da nemački proizvođači premijum piva "Karmeliten broj" iz Minhena, "Eder und Hejland braueraj", "Feldšlozken" i "Dinkelaker - Švaben broj" iz Štutgarta žele da u Srbiji nađu partnere za distribuciju svojih proizvoda. 

On je naveo da statistički podaci pokazuju da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši svega četiri odsto prihoda mesečno na alkoholna pića i duvan. Iako su premijum piva luksuzni proizvod, Šmit očekuje da će naći u Srbiji potrošače.

Šmit očekuje da će se prosečni mesečni rashodi domaćinstava za alkoholna pića i duvan povećati sa rastom ekonomije u Srbiji, ocenjujući da je srpski potrošač zahtevan i voli da uživa u nečem posebnom, uglavnom kod kuće. 

U svetu je najveći proizvođač piva Kina, sa 25 odsto svetskog tržišta, druge su SAD, a Srbija zauzima 18. mesto u Evropi po potrošnji od 65 litara piva godišnje po stanovniku i ima 18 proizvođača tog alkoholnog pića.

Najveća pivara u Srbiji su Ujedinjeni proizvođači piva iz Apatina, zatim sledi Karlsberg Srbija iz Čelareva, tako da prvih pet proizvođača zauzimaju oko 80 odsto tržišta u našoj zemlji, navela je predstavnica Ministarstva poljoprivrede Kolinda Hrehorović.

U 2011. izvoz piva iz Srbije je iznosio oko 79,6 miliona dolara, što predstavlja rast od oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. 

Hrehorović je kazala da je u 2011. uvoz piva iznosio oko pet miliona dolara i to najviše iz Holandije, a u prvih devet meseci 2012. godine porastao je 11 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. 

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side