14.11.2017 Berlin

Nemačka privreda porasla 0,8 odsto u trećem kvartalu

Nemačka privreda porasla 0,8 odsto u trećem kvartalu Foto: pixabay.com
Nemački privredni neznatno se povećao za 0,8 odsto u trećem kvartalu, pokazuju danas objavljeni statistički podaci, što je bolje od očekivanja ekonomista.


Privredni rast Nemačke od 0,8 odsto u trećem kvartalu je povećanje u odnosu na rast od 0,6 odsto u prethodnom tromesečnom periodu, naveo je danas Savezni biro za statistiku. Ekonomisti su prognozirali da će rast ostati stabilan na 0,6 odsto.

Rast BDP-a podstaknut je izvozom i investicijama u mašine i drugu oprenu, naveo je biro za statistiku.

Ovo je treći uzastopni kvartal zdravog rasta, u prvom kvartalu nemačka privreda porasla je za 0,9 odsto.

"Čak i kada bi privreda stagnirala u poslednjem kvartalu godine rast BDP-a za celu godinu bi i dalje iznosio 2,4 procenta", što je najviše od 2011. godine rekao je Karsten Brzeski, ekonomista u firmi ING-DiBa.

On je dodao da ima vrlo malo razloga za strahovanje da će sadašni trend privrednog rasta naglo da se zaustavi, navodeći da niske kamatne stope u evrozoni daju podsticaj, tržište rada je snažno i rastu plate i postoji verovatnoća da će nova nemačka vlada ići na dodatnu potrošnju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Evro sutra 118,40 din Evro sutra 118,40 din

    Dinar će sutra oslabiti za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4079 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side