14.11.2017 Berlin

Nemačka privreda porasla 0,8 odsto u trećem kvartalu

Nemačka privreda porasla 0,8 odsto u trećem kvartalu Foto: pixabay.com
Nemački privredni neznatno se povećao za 0,8 odsto u trećem kvartalu, pokazuju danas objavljeni statistički podaci, što je bolje od očekivanja ekonomista.


Privredni rast Nemačke od 0,8 odsto u trećem kvartalu je povećanje u odnosu na rast od 0,6 odsto u prethodnom tromesečnom periodu, naveo je danas Savezni biro za statistiku. Ekonomisti su prognozirali da će rast ostati stabilan na 0,6 odsto.

Rast BDP-a podstaknut je izvozom i investicijama u mašine i drugu oprenu, naveo je biro za statistiku.

Ovo je treći uzastopni kvartal zdravog rasta, u prvom kvartalu nemačka privreda porasla je za 0,9 odsto.

"Čak i kada bi privreda stagnirala u poslednjem kvartalu godine rast BDP-a za celu godinu bi i dalje iznosio 2,4 procenta", što je najviše od 2011. godine rekao je Karsten Brzeski, ekonomista u firmi ING-DiBa.

On je dodao da ima vrlo malo razloga za strahovanje da će sadašni trend privrednog rasta naglo da se zaustavi, navodeći da niske kamatne stope u evrozoni daju podsticaj, tržište rada je snažno i rastu plate i postoji verovatnoća da će nova nemačka vlada ići na dodatnu potrošnju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 118, 23 dinara Evro sutra 118, 23 dinara

  Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,2362 dinara za jedan evro.

 • Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Istraživačke grupe Brisela koja priprema izveštaj i vodič za investiranje u Srbiji Fadrikom Alvaresom Toledom o prioritetima Srbije u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, regionalnom povezivanju i privlačenju stranih investitora, saopšteno je iz njenog kabineta.

 • Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis

  Manje od trećine ukupnog broja stranaca koji dobijaju dozvolu za rad u Srbiji pokreće sopstveni posao, dok ostali uglavnom rade u inostranim kompanijama, pre svega na visokospecijalizovanim poslovima za koje ne postoje odgovarajući kadrovi u zemlji ili ih nema dovoljno, objavio je časopis "Biznis i finansije".

 • Evro danas 118,25 dinara Evro danas 118,25 dinara

  Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,2562 dinara za jedan evro, što će biti rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw