02.12.2011 Beograd

Nema razloga za zamenu evra

Nema razloga za zamenu evra
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da građani nemaju razloga da menjaju evro u druge valute, osim ako je ta druga valuta dinar.

"Za tu vrstu konverzija evra u dinar uvek treba imati razumevnja i podrške", kazao je Šoškić novinarima u Kragujevcu nakon razgovora sa privrednicima.

Guverner NBS je apelovao na građane da budu obazrivi kada donose odluku o konverziji u švajcarski franak jer, ne samo da ima nižu kamatnu stopu nego ta valuta ima i ograničenu moć rasta vrednosti.

"Trebalo bi da budemo svesni da je štednja građana u Srbiji sigurna ne samo zbog toga što imamo osiguranje depozita koje je na evropskom nivou nego imamo i drugu meru, a to je obavezna rezerva", istakao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, obavezna rezerva dodatno garantuje štednju građana, tako da od svakog štednog uloga u domaćim bankama od 25 od 30 odsto odlazi u NBS na najsigurnije plasmane.

"Drugim rečima štediše u bankarskom sistemu Srbije su sigurnije nego u nekim drugim zemljama", kazao je guverner.

On je ocenio da konverzija štednje iz evra u valutu koja nije dinar ne može doneti boljitak bilo kom štediši jer je najmanje razumno povlačiti novac sa štednje i držati ga kući jer nema prinosa, a i za prelazak iz jedne u drugu valutu obično se plaća provizija.

Šoškić je kazao i da je inflacija u Srbiji u silaznoj putanji dodajući da je u  trećem kvartalu ove godine zabeležana deflacija od 0,4 odsto.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side