02.12.2011 Beograd

Nema razloga za zamenu evra

Nema razloga za zamenu evra
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da građani nemaju razloga da menjaju evro u druge valute, osim ako je ta druga valuta dinar.

"Za tu vrstu konverzija evra u dinar uvek treba imati razumevnja i podrške", kazao je Šoškić novinarima u Kragujevcu nakon razgovora sa privrednicima.

Guverner NBS je apelovao na građane da budu obazrivi kada donose odluku o konverziji u švajcarski franak jer, ne samo da ima nižu kamatnu stopu nego ta valuta ima i ograničenu moć rasta vrednosti.

"Trebalo bi da budemo svesni da je štednja građana u Srbiji sigurna ne samo zbog toga što imamo osiguranje depozita koje je na evropskom nivou nego imamo i drugu meru, a to je obavezna rezerva", istakao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, obavezna rezerva dodatno garantuje štednju građana, tako da od svakog štednog uloga u domaćim bankama od 25 od 30 odsto odlazi u NBS na najsigurnije plasmane.

"Drugim rečima štediše u bankarskom sistemu Srbije su sigurnije nego u nekim drugim zemljama", kazao je guverner.

On je ocenio da konverzija štednje iz evra u valutu koja nije dinar ne može doneti boljitak bilo kom štediši jer je najmanje razumno povlačiti novac sa štednje i držati ga kući jer nema prinosa, a i za prelazak iz jedne u drugu valutu obično se plaća provizija.

Šoškić je kazao i da je inflacija u Srbiji u silaznoj putanji dodajući da je u  trećem kvartalu ove godine zabeležana deflacija od 0,4 odsto.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 118, 23 dinara Evro sutra 118, 23 dinara

  Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,2362 dinara za jedan evro.

 • Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Istraživačke grupe Brisela koja priprema izveštaj i vodič za investiranje u Srbiji Fadrikom Alvaresom Toledom o prioritetima Srbije u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, regionalnom povezivanju i privlačenju stranih investitora, saopšteno je iz njenog kabineta.

 • Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis

  Manje od trećine ukupnog broja stranaca koji dobijaju dozvolu za rad u Srbiji pokreće sopstveni posao, dok ostali uglavnom rade u inostranim kompanijama, pre svega na visokospecijalizovanim poslovima za koje ne postoje odgovarajući kadrovi u zemlji ili ih nema dovoljno, objavio je časopis "Biznis i finansije".

 • Evro danas 118,25 dinara Evro danas 118,25 dinara

  Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,2562 dinara za jedan evro, što će biti rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw