Nema ekonomskih razloga za prodaju Telekoma
07.05.2015 Beograd

Nema ekonomskih razloga za prodaju Telekoma

Nema ekonomskih razloga za prodaju Telekoma Foto: telekom.rs
Ne postoje ekonomski razlozi za prodaju Telekoma, s obzirom da je to veoma uspešna i profitabilna firma, poručeno je danas u Beogradu na stručno-naučnom skupu "Telekom danas i sutra".

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović je kazao da niko ne osporava da je Telekom važna firima koja dobro posluje istakavši da se, ipak, treba zapitati šta će biti u narednim godinama i da li će Telekom uspeti da izdrži u trci sa svetskom konkurencijom na tržištu telekomunikacija.

"Da li je bolje da se sami vežbamo ili da učimo od najboljih i nađemo dobrog strateškog partnera", zapitao je Petrović podsetivši da je izabran privatizacioni savetnik za Telekom - franuska kompanija Lazar.

On je na skupu "Telekom danas i sutra", održanom na Građevinskom fakultetu u organizaciji Ministarstva privrede, Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) i Elektrotehničkog fakulteta, rekao da država želi da čuje i mišljenje stručnjaka.

Predsednik AINS i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević je na otvaranju skupa poručio da je Telekom veoma važan iz raznih aspekata za državu i da bi vlada trebalo dobro da razmisli pre nego što donese odluku o prodaji.

Predrag Petrović iz AINS-a je istakao da je Telekom, kao regionalni lider, u 2013. investirao čak 18,8 milijardi dinara, od čega je 5,25 milijardi otišlo u infrastrukturu, a ostalo u tehničke investicije.

On je podsetio da Telekom ima još šest zavisnih društava, među kojima Telekom Srpske, u kome ima 65 odsto vlaničkog udela, Mtel u Crnoj Gori sa 83 odsto udela, kao i da je Telekom u 2014. kupio 55,78 odsto akcija Dunav banke, ističući da se jasno vidi razvojni put Telekoma.

Petrović je ukazao da Telekom vrši kopletnu zaštitu telekomunikacionog saobraćaja državnih organa, vojske i policije, što je veoma važno za nacionalnu bezbednost.

On je kazao da bi sa prodajom Telekoma ta važna delatnost pala u ruke strancima, podsetivši da je ulaganje u telekomunikacionu strukturu u Srbiji počelo još krajem 19. veka.

Prema njegovim rečima, u Telekomu je ukupno zaposleno 13.000 radnika, od čega u matičnom preduzeću oko 9.000.

Prefesor Elektrotehničkog fakulteta i bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić je rekla da je baš zbog decenija ulaganja u Telekom, to preduzeće sada superiorno u odnosu na konkurenciju u našoj zemlji - Vip, Telenor i SBB.

"Prihodi Telekoma su veći od zbirnog prihoda ove tri kompanije zajedno, kao i investicije i neto dobit, što sve govori da je Telekom superioran", istakla je Smiljanić, dodajući da se Telekom mnogo brže razvija od drugih kompanija.

Kako je rekla, tri konkurentske kompanije iznajmljuju od Telekoma infrastrukturu i to po povoljnim uslovima, u skladu sa direktivama EU i zato nisu ni osnovane tvrdnje da Telekom ima višak zaposlenih, jer dobar deo njih radi za te kompanije.

"Ako Telekom bude prodat, strani vlasnik će diktirati cene, kvalitet usluge, odlučivaće o radnicima i nivou investicija. Samo će izvući profit, što se već desilo zemljama u Jugoistočnoj Evropi i regionu", kazala je ona.

Smiljanić je navela da je Telekom, prema poslednjim podacima, ostvario neto dobit od 15 milijardi dinara i da će sada, kada je izmirio neke obaveze, moći godišnje da ostvari 37 milijardi neto dobiti, što bi uzeo strani vlasnik, a ta suma je, kako kaže, jednaka budžetskoj rupi koju smo popunili smanjenjem plata i penzija.

Ekonomista Ljubodrag Savić je, takođe, poručio da ne treba prodavati Telekom preporučivši vladi da primeni isti model kao i sa Železarom i prepusti upravljanje stranom menadžmentu, koji će racionalizovati troškove i smanjiti broj radnika.

Telekom Srbija je u martu prihvatio ponudu francuske konsultantske firme Lazar frer SAS (Lazard Freres) za pružanje usluga privatizacionog savetnika u procesu prodaje kompanije.

Od savetnika se očekuje da roku od dva meseca utvrdi predlog modela privatizacije Telekoma Srbija.

Savetnik će u narednom periodu najpre uraditi procenu vrednosti kompanije, ekonomsku i pravnu analizu, kao i analizu tržišta.

Potom se ocekuje da konsultant predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan spovođenja tog procesa.

Na osnovnu predloga privatizacionog savetnika, većinski akcionar, Vlada Srbije, treba da donese odluku o nastavku procesa privatizacije i izabere jedan od predloženih modela prodaje paketa akcija Telekoma.

Time bi trebalo da otpočne druga faza privatizacije Telekoma, u kojoj ce sve aktivnosti koordinirati i voditi izabrani savetnik, od objavljivanja poziva do zatvaranja transakcije.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila najmanje 1,4 milijarde evra.

Jedini tadašnji ponuđač, Telekom Austrija koji u Srbiji ima mobilnog operatera Vip mobajl, bio je spreman da plati najviše 1,1 milijardu evra.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbije sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je vlasništvo kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 8.05.2015, 07:51h mile

  NE PRODAJI TELEKOMA SRBIJE

Pročitajte i...
 • Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke

  Reagovanja na upozorenja na opasne proizvode u EU iz godine u godinu je sve više, a upozorenja se najčešće odnose na igračke, pokazao je danas objavljeni izveštaj o radu sistema Evropske komisije za sprečavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu.

 • Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja

  Povodom zatvaranja granice Grčke za državljane Srbije, Udruženje potrošača "Efektiva" je danas objavilo da oni koji su putovanja uplatili posle 15. marta, ne moraju da prihvate zamenska putovanja, jer, po Uredbi o zamenskim putovanjima, imaju pravo na povraćaj novca.

 • Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu

  Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija vratili su se danas na posao posle pauze od 16. marta, i proizvodnja fijata 500L se nastavlja u dve smene, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu FCA.

 • Arsić: Država selektivno da pomogne ugroženim preduzećima i sektorima Arsić: Država selektivno da pomogne ugroženim preduzećima i sektorima

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da država u drugoj polovini godine treba selektivno da pomogne sektore i preduzeća kojima su zbog pandemije znatno opali prihodi u odnosu na isti period 2019. godine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side