13.12.2016 Beograd

Nedimović: U aprilu zahtev za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja

Nedimović: U aprilu zahtev za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja Foto: Beta / Milan Obradović
Mnistar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je danas da će u aprilu Evropska komisija biti pozvana da akredituje Upravu za agrarna plaćanja, što je jedan od preduslova za korišćenje 175 miliona evra iz Pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD).

"Preuzimanje sredstava iz IPARD fondova blokirano je zbog toga što Uprava za agrarna plaćanja nije imala akreditaciju a da bi je dobila potrebno je bilo zaposliti još 92 ljudi. Do sad je u radni odnos primljeno 42 ljudi, a uskoro će još 50", rekao je Nedimović, predstavljajući Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Skupštini Srbije.

On je dodao da bi prvi konkursi za sredstva iz IPARD fondova mogli da budu raspisani u septembru.

Izmene i dopune tog zakona, prema njegovim rečima, predviđaju i ustanovljene procedure za konkurisanje i žalbe kod tih evropskih fondova, a uvodi se i kontrola projekata na licu mesta.

Nedimović je dodao da će se dopunama zakona ustanoviti "alati za identifikaciju parcela kako bi se utvrdilo šta se koristi za poljoprivrednu proizvodnju, a to će olakšati i komasaciju".

Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđaju uvođenje sistema računovodstvenih podataka kako bi poljoprivredna gazdinstva  mogla da ostvare neke beneficije.

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o podsticajima, Nedimović je rekao da je cilj izmena bio da se proširi krug korisnika podsticaja iz budžeta.

"Subvencije će dobiti mladi poljoprivrednici, naročito u nerazvijenim delovima istočne i južne Srbije, i to između ostalih i start ap kredite za pokretanje poljoprivredne proizvodnje", rekao je ministar i dodao da je za investicije u opremu i podizanje konkurentnosti izdvojeno tri puta više nego ove godine, oko 2,2 milijarde dinara.

Finansijske podsticaje će, prema rečima Nedimovića, dobiti i proizvođači stoke, posebno proizvodnja junadi za tov, a subvencije će biti veće za područja koja se demografski prazne kao što su Bela Palanka, Trgovište, i Babušnica.

Govoreći o Izmenama i dopunama Zakona o vodama, Nedimović je rekao da će se rekama sada upravljati, ne prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom.

"Do sada nisu postojale procedure o zakupu vodnih prostora već ih je koristio ko je pre do njih stigao. Izmenama je predviđena procedura za licitacije vodnih prostora, a dozvole će izdavati nadležna vodoprivredna preduzeća", rekao je Nedimović.

Vodoprivredna preduzeća će biti zadužena i za izračunavnje naknada za odvodnjavanje.

Upravljanje vodama će, posebno u kriznim situacijama, kao što su poplave, prema rečima Nedimovića, biti uređeno jedinstveno.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je danas u Srbiji počeo sa radom sistem za instant plaćanja, koji će raditi neprekidno i omogućavati prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

 • Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad

  Ministarstvo privrede Srbije danas je ponovo produžilo rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4 odsto akcija Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 15,98 miliona evra.

 • U Srbiji sve manje domaćih banaka U Srbiji sve manje domaćih banaka

  Vlasnička struktura banaka u Srbiji u narednim mesecima biće znatno promenjena i po svemu sudeći biće još manje domaćih banaka.

 • Evro danas 118,48 dinara Evro danas 118,48 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,4887 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side