13.12.2016 Beograd

Nedimović: U aprilu zahtev za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja

Nedimović: U aprilu zahtev za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja Foto: Beta / Milan Obradović
Mnistar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je danas da će u aprilu Evropska komisija biti pozvana da akredituje Upravu za agrarna plaćanja, što je jedan od preduslova za korišćenje 175 miliona evra iz Pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD).

"Preuzimanje sredstava iz IPARD fondova blokirano je zbog toga što Uprava za agrarna plaćanja nije imala akreditaciju a da bi je dobila potrebno je bilo zaposliti još 92 ljudi. Do sad je u radni odnos primljeno 42 ljudi, a uskoro će još 50", rekao je Nedimović, predstavljajući Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Skupštini Srbije.

On je dodao da bi prvi konkursi za sredstva iz IPARD fondova mogli da budu raspisani u septembru.

Izmene i dopune tog zakona, prema njegovim rečima, predviđaju i ustanovljene procedure za konkurisanje i žalbe kod tih evropskih fondova, a uvodi se i kontrola projekata na licu mesta.

Nedimović je dodao da će se dopunama zakona ustanoviti "alati za identifikaciju parcela kako bi se utvrdilo šta se koristi za poljoprivrednu proizvodnju, a to će olakšati i komasaciju".

Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđaju uvođenje sistema računovodstvenih podataka kako bi poljoprivredna gazdinstva  mogla da ostvare neke beneficije.

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o podsticajima, Nedimović je rekao da je cilj izmena bio da se proširi krug korisnika podsticaja iz budžeta.

"Subvencije će dobiti mladi poljoprivrednici, naročito u nerazvijenim delovima istočne i južne Srbije, i to između ostalih i start ap kredite za pokretanje poljoprivredne proizvodnje", rekao je ministar i dodao da je za investicije u opremu i podizanje konkurentnosti izdvojeno tri puta više nego ove godine, oko 2,2 milijarde dinara.

Finansijske podsticaje će, prema rečima Nedimovića, dobiti i proizvođači stoke, posebno proizvodnja junadi za tov, a subvencije će biti veće za područja koja se demografski prazne kao što su Bela Palanka, Trgovište, i Babušnica.

Govoreći o Izmenama i dopunama Zakona o vodama, Nedimović je rekao da će se rekama sada upravljati, ne prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom.

"Do sada nisu postojale procedure o zakupu vodnih prostora već ih je koristio ko je pre do njih stigao. Izmenama je predviđena procedura za licitacije vodnih prostora, a dozvole će izdavati nadležna vodoprivredna preduzeća", rekao je Nedimović.

Vodoprivredna preduzeća će biti zadužena i za izračunavnje naknada za odvodnjavanje.

Upravljanje vodama će, posebno u kriznim situacijama, kao što su poplave, prema rečima Nedimovića, biti uređeno jedinstveno.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side