Nedimović: Od mini Šengena najviše će profitirati proizvodnja hrane
17.09.2020 Beograd

Nedimović: Od mini Šengena najviše će profitirati proizvodnja hrane

Nedimović: Od mini Šengena najviše će profitirati proizvodnja hrane Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će oblast hrane najviše profitirati pri osnivanu "mini Šengena" jer će Srbija dobiti novi prostor na tržištu.


Ministar je na sednici Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a, rekao da se osnivanjem zone "mini Šengena", u kojem su pored Srbije, Severna Makedonija, Albanija i prostor koji kontroliše Priština, ruše sve barijere koje se tiču veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata.

On je dodao da postoji mogućnost da se i BiH pridruži toj zoni.

"Nama je potreban prostor da širimo trgovinu, a Srbija i njene kompanije iz oblasti prehrambene industrije imaju potencijal za to, o tome govore cifre u oblasti trgovinske razmene sa svim tim prostorima na kojima planiramo da trgujemo i na kojima već trgujemo", naveo je Nedimović.

Ministar je istakao da se sada kreće "u drugu zonu gde sa drugim igračima ulazimo u suficit", kao i da to govori kolika je snaga prehrambene industrije u Srbiji.

Nedimović je rekao da naredna Vlada mora da ima potpuno novi pristup prehrambenoj industriji kada je reč o privlačenju novih investicija, a svom nasledniku na čelu resora koji je do sada vodio predlaže da mu u fokusu budu oblast bezbednosti hrane, "mini Šengen" i e-agrar.

Predsednik Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a Andrej Beslać izjavio je da tema hrane treba da bude glavna nacionalna strategija koja će doprineti da privreda Srbija napreduje.

"Više ne možemo da ulažemo u masovnu radnu snagu, moramo da automatizujemo proizvodnju da bi bili konkurentni na tržištu", istakao je Beslać.

On je naveo i da u Srbiji godišnje 250.000 tona hrane završi kao otpad i da se umesto toga ona može preusmeriti na donacije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side