Nedimović: Do kraja godine izvoz svinjskog mesa i mlečnih prerađevina u Kinu
17.06.2019 | 12:10h ► 12:45h Beograd

Nedimović: Do kraja godine izvoz svinjskog mesa i mlečnih prerađevina u Kinu

Nedimović: Do kraja godine izvoz svinjskog mesa i mlečnih prerađevina u Kinu Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da očekuje da proizvođači iz Srbije do kraja godine počnu za izvoze svinjsko meso i mlečne prerađevine na kinesko tržište.


"Kineska uprava carina će izdavati dozvole za uvoz ove robe iz Srbije", rekao je Nedimović novinarima nakon što je sa zamenikom ministra Generalne uprave carina Kine Žang Jivenom potpisao ugovore koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda na kinesko tržište, kao i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

On je najavio i potpisivanje sporazuma sa Kinom o fitosanitarnoj zaštiti.

"Na bazi ovih sporazuma uči ćemo u dalju proceduru odobravanja naših proizvodnih objekata i nadam se da ćemo već narednog meseca imati neke ispekcijske kontrole i da će do sajma u Šangaju u novembru krenuti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda u Kinu", kazao je Nedimović.

Istakao je da je su ugovori sa Kinom od strateške važnosti za srpsku poljoprivredu i naveo da je sa kineskim kolegama razgovarao i o izvozu kukuruza i jabuka.

Nedimović je objasnio da je izvoz svinjskog mesa i mlečnih prerađevina u Kinu omogućen na zahtev domaćih proizvođača koji će moći da na tom tržitu prodaju sve vrste tih namirnica, a da će količine zavisiti od stanja na tržištu, odnosno od ponude i cena.

"Kinesko tržite je najatraktivnije u svetu za izvoz svinjskog mesa jer kupci tamo nude najveće cene, tako da troškovi transporta nisu problem", rekao je Nedimović.

Podsetio je da se iz Srbije u Kinu već izvozi goveđe meso i da je omoguće i izvoz jagnjećeg mesa, ali da srpski proizvođači nisu konkurenti zbog blizine Argentine i Novog Zelanda i količina tog mesa koje te zemlje mogu da ponude Kini.

Ministar je kazao da se u Srbiji godišnje u proseku proizvede oko pet miliona svinja, a da postoje potencijali za proizvodnju više od 10 miliona.

"Naši prerađiački kapaciteti su veliki, klanice rade u dve smene, a ako bi se uvela i treća smena proizvodnja bi mogla da bude veća za 30 do 40 odsto", rekao je Nedimović.

On je dodao da će narednih nekoliko dana i tursko tržište biti otvoreno za uvoz goveđeg mesa iz Srbije.

 

Otkupna cena maline od 100 dinara za kilogram ne bi bila realna

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je cena maline od 100 dinara za kilogram, koja je za sada ponuđena na samo jednom otkupnom mestu, ne bi bila realna.

Nedimović je kazao novinarima da je razgovarao i sa otkupljivačima i proizvođačima, sa kojima je njegovo ministrastvo u stalnoj komunikaciji, ali da ne može da utiče na otkupnu cenu maline.

"Jako je loše što se pojavljuje samo jedna tačka, na kojoj se pojavila otkupna cena 100 dinara, to nije pravilo u Srbiji. Ta jedna tačka, koja je uzeta za primer, je u stvari iz jedne hladnjače u Loznici koja je dala akutnu cenu i ta priča od 100 dinara ne stoji u ovom trenutku", kazao je on.

Nedimović smatra da je još rano govoriti o otkupnoj ceni, zbog toga što berba malina još nije počela i ne zna se kolika će količina tog voća biti ponuđena na prodaju.

"Zec je još u šumi, a mi već zamastili ražanj debelo", rekao je ministar poljoprivrede.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ekonomske mere Vlade: Po glavi 100 evra Ekonomske mere Vlade: Po glavi 100 evra

  Zašto bi bogati dobijali pomoć u vreme krize? Zar pola milijarde evra nije moglo da se podeli korisnicima socijalne pomoći ili nezaposlenima? Hoće li svi koji otpuste radnike biti kažnjeni tako što neće imati pravo ni na kakvu pomoć države? Kako da obavežete nekoga ko nema nikakav prihod da zadrži zaposlene?

 • Mihajlović: Кamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca Mihajlović: Кamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je od danas ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

 • Radna prava u vreme korone: Prekobrojni i prezaposleni Radna prava u vreme korone: Prekobrojni i prezaposleni

  Pandemija virusa COVID-19 ostavlja posledice na sav radni svet, pošto su neke delatnosti, poput zdravstva, trgovine i komunalnih službi, uz policiju i vojsku, naprosto prezaposlene, a druge, suprotno, dišu na škrge jer niko ne traži njihove proizvode i usluge. Kriza je ugrozila i pravo na rad, pa je pitanje ko i kako može pomoći zaposlenima koji ostaju bez posla i prihoda.

 • Kopač: EU razmatra taksu na emisije ugljenika sa Zapadnog Balkana Kopač: EU razmatra taksu na emisije ugljenika sa Zapadnog Balkana

  Članice Energetske zajednice (EZ) proteklh godina su preuzimale ključne pravne tekovine EU u energetici ali je Unija u poslednje dve godine intenzivirala politiku dekarbonizacije a ugovorne strane EZ nisu uhvatile korak, ocenio je direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač i upozorio na moguće uvođenje takse na CO2 članicama EZ.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side