17.06.2019 | 12:10h ► 12:45h Beograd

Nedimović: Do kraja godine izvoz svinjskog mesa i mlečnih prerađevina u Kinu

Nedimović: Do kraja godine izvoz svinjskog mesa i mlečnih prerađevina u Kinu Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da očekuje da proizvođači iz Srbije do kraja godine počnu za izvoze svinjsko meso i mlečne prerađevine na kinesko tržište.


"Kineska uprava carina će izdavati dozvole za uvoz ove robe iz Srbije", rekao je Nedimović novinarima nakon što je sa zamenikom ministra Generalne uprave carina Kine Žang Jivenom potpisao ugovore koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda na kinesko tržište, kao i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

On je najavio i potpisivanje sporazuma sa Kinom o fitosanitarnoj zaštiti.

"Na bazi ovih sporazuma uči ćemo u dalju proceduru odobravanja naših proizvodnih objekata i nadam se da ćemo već narednog meseca imati neke ispekcijske kontrole i da će do sajma u Šangaju u novembru krenuti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda u Kinu", kazao je Nedimović.

Istakao je da je su ugovori sa Kinom od strateške važnosti za srpsku poljoprivredu i naveo da je sa kineskim kolegama razgovarao i o izvozu kukuruza i jabuka.

Nedimović je objasnio da je izvoz svinjskog mesa i mlečnih prerađevina u Kinu omogućen na zahtev domaćih proizvođača koji će moći da na tom tržitu prodaju sve vrste tih namirnica, a da će količine zavisiti od stanja na tržištu, odnosno od ponude i cena.

"Kinesko tržite je najatraktivnije u svetu za izvoz svinjskog mesa jer kupci tamo nude najveće cene, tako da troškovi transporta nisu problem", rekao je Nedimović.

Podsetio je da se iz Srbije u Kinu već izvozi goveđe meso i da je omoguće i izvoz jagnjećeg mesa, ali da srpski proizvođači nisu konkurenti zbog blizine Argentine i Novog Zelanda i količina tog mesa koje te zemlje mogu da ponude Kini.

Ministar je kazao da se u Srbiji godišnje u proseku proizvede oko pet miliona svinja, a da postoje potencijali za proizvodnju više od 10 miliona.

"Naši prerađiački kapaciteti su veliki, klanice rade u dve smene, a ako bi se uvela i treća smena proizvodnja bi mogla da bude veća za 30 do 40 odsto", rekao je Nedimović.

On je dodao da će narednih nekoliko dana i tursko tržište biti otvoreno za uvoz goveđeg mesa iz Srbije.

 

Otkupna cena maline od 100 dinara za kilogram ne bi bila realna

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je cena maline od 100 dinara za kilogram, koja je za sada ponuđena na samo jednom otkupnom mestu, ne bi bila realna.

Nedimović je kazao novinarima da je razgovarao i sa otkupljivačima i proizvođačima, sa kojima je njegovo ministrastvo u stalnoj komunikaciji, ali da ne može da utiče na otkupnu cenu maline.

"Jako je loše što se pojavljuje samo jedna tačka, na kojoj se pojavila otkupna cena 100 dinara, to nije pravilo u Srbiji. Ta jedna tačka, koja je uzeta za primer, je u stvari iz jedne hladnjače u Loznici koja je dala akutnu cenu i ta priča od 100 dinara ne stoji u ovom trenutku", kazao je on.

Nedimović smatra da je još rano govoriti o otkupnoj ceni, zbog toga što berba malina još nije počela i ne zna se kolika će količina tog voća biti ponuđena na prodaju.

"Zec je još u šumi, a mi već zamastili ražanj debelo", rekao je ministar poljoprivrede.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side