NBS zadržala procenu rasta BDP-a na 3,5 odsto
15.05.2019 | 11:08h ► 13:15h Beograd

NBS zadržala procenu rasta BDP-a na 3,5 odsto

NBS zadržala procenu rasta BDP-a na 3,5 odsto Foto: Novi magazin/SA
Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da ostaje pri proceni da će ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije biti 3,5 odsto, a da će inflacija i u naredne dve godine ostati niska i stabilna, odnosno u ciljanim granicama.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je na predstavljanju izveštaja o inflaciji kazala da će monetarna politika i dalje biti predvidiva i dosledna u održavanju niske i stabilne inflacije u sređem roku.

Ona je kazala da je međugodišnji rast potrošačkih cena u aprilu bio 3,1 odsto, uglavnom usled poskupljenja povrća i prošlogodišnje niske baze.

U narednim godinama centralna banka očekuje, kako je dodala, ubrzanje rasta BDP na četiri odsto i to na održivim osnovama, čemu doprinosi očuvana makroekonomska stabilnost.

"Ključan doprinos rastu BDP dale su investicije koje su u prvom tromesečju povećane za 7,4 odsto i to privatne za osam odsto, a državne za 4,7 odsto", rekla je Tabaković.

Dodala je da je atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat unapređenja poslovnog ambijenta, povoljnih finansijskih uslova i realizacije infrastrukturnih projekata.

"Ekonomski program daje snažne rezultate što se odražava na kreditni rejting zemlje i sniženje premije rizika", rekla je Tabaković i istakla da se nada da će to potvrditi i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su u poseti Srbiji.

Navela je da su krajem aprila bruto inostrane investicije u Srbiji iznosile 1,2 milijarde evra i za 14 odsto su veće nego u istom periodu prošle godine.

"Srbija je zemlja u kojoj se lakše posluje i lakše nalazi posao, u kojoj životni standard raste na održivim osnovama. Potreban je nastavak strukturnih reformi koje će podržati ekonomski rast, investicije, profitabilnost i zaposlenost", rekla je Tabaković.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Savo Jakovljević rekao je da je u međunarodnom okruženju povećan stepen neizvesnosti koji utiče i na ekonomije u razvoju pa i na ekonomske tokove u Srbiji.

"Prognoza rasta zemalja iz zone evra, najvažnijih trgovinskih partnera Srbije korigovana je ove godine naniže, ali je rast u prvom tromesečju ubrzan na 0,4 odsto, nakon 0,2 i 0,1 odsto", rekao je Jakovljević.

Neizvesnost budućih kretanja u međunarodnom okruženju, prema njegovim rečima, odnosi se i na kretanje svetske cene nafte koja je od početka godine povećana oko 30 odsto i barel košta oko 70 dolara, a očekuju se i znatnije promene cena primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Na pitanje koliko bi trebalo da iznosi rast BDP do kraja godine da bi se postigla prognoza od 3,5 odsto za ovu godinu zamenik direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Milan Trajković rekao je da se očekuje da rast BDP u drugom tromesečju iznosi od tri do 3,5 odsto, a u trećem i četvrtom od četiri do 4,5 odsto.

"NBS je prognozirala da će rast BDP u prvom kvartalu biti od 1,5 do 1,8 odsto, a bio je 2,3 odsto i to nas je pozitivno iznenadilo, a posledica je rasta investicija, prerađivačke industrije, proizvodnje Elektroprivrede Srbije i građevinarstva", rekao je Trajković.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side