10.01.2019 Beograd

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto Foto: Novi magazin/SA
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

 

 


Odluka je doneta na osnovu očekivanih kretanja inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekata dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

"Inflatorni pritisci su ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta. Inflacija je petu godinu zaredom niska i stabilna - u novembru je iznosila 1,9 odsto međugodišnje, a prema proceni Republičkog zavoda za statistiku u celoj 2018. godini u proseku je iznosila dva odsto", navela je NBS.

I u narednom periodu centralna banka očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem 1,5 plus ili minus.

Izvršni odbor NBS smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog dešavanja u međunarodnom okruženju.

"Tokom ove godine očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu, istakla je NBS i dodala cena nafte i dalje predstavlja faktor inflacije koji zahteva opreznost, iako je ona poslednjih meseci 2018. godine zabeležila značajan pad", piše u saopštenju NBS.

Dodaje se da su izvori neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje protekcionizam u međunarodnoj trgovini i geopolitički rizici, koji bi mogli da se odraze na manju spremnost investitora za ulaganja.

Po oceni Izvršnog odbora NBS, otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana je zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. februara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Putevi Srbije najviše radili na održavanju puteva, a od ove godine biće investitori Mihajlović: Putevi Srbije najviše radili na održavanju puteva, a od ove godine biće investitori

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas, u okviru posete Pirotskom okrugu i Jugoistočnoj Srbiji, da su "Putevi Srbije" do sada najviše radili održavanje puteva, a da će od ove godine biti investitori na najvećim infrastrukturnim projektima koje država pokreće, saopšteno je danas.

 • Politika: Folksvagen se još nije odlučio za Tursku Politika: Folksvagen se još nije odlučio za Tursku

  Nemački proizvođač automobila "Folksvagen" još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, izjavila je portparol te kompanije za proizvodnju i prodaju Lesli Botke i navela da donošenje odluka o lokaciji tek predstoji, piše danas "Politika".

 • Evro danas 117,71 dinar Evro danas 117,71 dinar

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,7191 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Na istočnom kraku Кoridora 10 ostalo još jedan odsto radova Mihajlović: Na istočnom kraku Кoridora 10 ostalo još jedan odsto radova

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je na celom istočnom kraku Кoridora 10 ostalo da se završi još jedan odsto radova, odnosno oko 100 metara trase na deonici Bancarevo-Crvena Reka i ponovila da bi ceo put trebalo da bude pušten u saobraćaj na jesen.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side