NBS: Dinarske obveznice nadomak uključenja u indeks banke J.P. Morgan
24.01.2020 Beograd

NBS: Dinarske obveznice nadomak uključenja u indeks banke J.P. Morgan

NBS: Dinarske obveznice nadomak uključenja u indeks banke J.P. Morgan Foto: Novi magazin/SA
Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je američka investiciona banka i finansijska institucija "J.P. Morgan" danas objavila da "s pozitivnim izgledima" razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u svoj indeks obveznica tržišta u razvoju "J.P. Morgan GBI-EM Index".

NBS tumači da je to priznanje Srbiji za rezultate u razvoju privrede i finansijskog tržišta, kao i za stvaranje povoljnog domaćeg investicionog okruženja.

"Godinama težimo uključivanju u J.P. Morgan indeks obveznica, a sada smo i zvanično nadomak toga", izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

U saopštenju piše da je Tabaković rekla da je to pre samo nekoliko godina "bilo nezamislivo, a danas imamo zemlju koja ulazi u red globalno atraktivnih investicionih destinacija".

U slučaju pozitivne odluke "J.P. Morgan" koju "nesumnjivo očekujemo do polovine godine, efekti na domaće finansijsko tržište će biti brojni: baza investitora koji ulažu u našu zemlju će biti dodatno proširena, a Srbija će biti otvorena za pristup najširoj grupi eminentnih ulagača u svetu", procenila je guvernerka.

"J.P. Morgan" u izveštaju konstatovala povećanje tražnje stranih investitora za hartije od vrednosti Srbije i rast likvidnosti na sekundarnom tržištu u prethodne dve godine.

Već samo stavljanje Srbije na "Index Watć Positive" je jasan signal, istakla je NBS, da je Srbija ispunila sve preduslove da se nađe u renomiranoj grupi zemalja u razvoju koje međunarodni investitori smatraju sigurnim za ulaganje.

Biće razmotreno i uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u indeks "GBI-EM Global Diversified" iste banke, koji je "reperni" (benćmark) indeks obveznica zemalja u razvoju u lokalnoj valuti.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side