NBS: Devizne rezerve u septembru rekordnih 11,18 milijardi evra
11.10.2019 Beograd

NBS: Devizne rezerve u septembru rekordnih 11,18 milijardi evra

NBS: Devizne rezerve u septembru rekordnih 11,18 milijardi evra Foto: pixaby
Neto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra iznosile su rekordnih 11,184 milijarde evra, što je za 123 miliona evra više nego u avgustu, saopštila je danas NBS.

Bruto devizne rezerve (devizne rezerve NBS uvećane deviznim sredstvima banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su oko 13,295 milijardi evra, što je za 195,5 miliona evra više nego prethodnog meseca.

U odnosu na kraj septembra 2018. godine bruto devizne rezerve povećane su za oko 2,123 milijarde evra, najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu, kupovinom 1,985 milijardi evra.

"Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 188 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je rast bruto deviznih rezervi NBS nastavljen i u septembru kada je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze za 94 miliona evra po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru u najvećoj meri je rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 295 miliona evra, kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 77,9 miliona evra.

Ti prilivi u devizne rezerve, kako se navodi, bili su dovoljni da nadomeste odlive po osnovu razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti i drugim osnovima, u ukupnom iznosu od 194,4 miliona evra. 

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 385,9 miliona evra i bio je za 233,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Dinar je u septembru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine ojačao 0,6 odsto. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side