12.10.2017 Beograd

NBS: Devizne rezerve u septembru povećane za 358 miliona evra

NBS: Devizne rezerve u septembru povećane za 358 miliona evra
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra iznosile su 10 milijardi i 635,7 miliona evra, što je za 358 miliona evra više nego u avgustru, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, a dvostruko je više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra su iznosile osam milijardi i 895 miliona evra, što je za 306 miliona evra više nego na kraju avgusta i najviše od 2000. godine.

Devizne rezerve NBS su u septembru u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija centralne banke kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165 miliona evra).

Na povećenje deviznih rzervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona evra), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (48,9 miliona evra), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (69,6 miliona evra), navela je NBS.

Pozitivan uticaj na devizne rezerve imao je i efekat promena međuvalutnih odnosa na mejunarodnom finansijskom tržištu u neto iznosu od 19,9 miliona evra.

Jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali na smanjenje deviznih rezervi (6,3 miliona evra).

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosila je 735,6 miliona evra i bila je za 146,2 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,4 milijarde evra.

U septembru je dinar nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 150 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

 

Septembarska inflacija 0,1 odsto, godišnja 3,2 odsto

U Srbiji je inflacija u septembru bila 0,1 odsto, a godišnji rast cena bio je 3,2 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na decembar 2016. godine, inflacija je iznosila 2,8 odsto, navodi se u saopštenju.

Najviše su poskupeli hrana i bezalkoholna pića (jedan odsto), zatim usluge restorana i hotela (0,9 odsto) i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,5 odsto).

Cene stanarina, vode, električne energije, gasa i drugih goriva, kao i odeća i obuća, povećane su 0,4 odsto a komunikacija 0,1 odsto.

Pojeftinile su usluge rekreacije i kulture (5,7 odsto) i transport (0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side