13.09.2018 Beograd

NBS: Devizne rezerve u avgustu manje zbog otplate javnog duga

NBS: Devizne rezerve u avgustu manje zbog otplate javnog duga
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta iznosile su 11 milijardi i 325,7 miliona evra, što je za 77,7 miliona evra manje nego na kraju jula, sapštila je danas NBS.

Taj nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

U odnosu na kraj avgusta prethodne godine, bruto devizne rezerve povećane su za oko 1,05 milijardi evra.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 9,46 milijardi evra, što je za 78 miliona evra manje nego na kraju jula.

Po tumačenju NBS, smanjenje deviznih rezervi u avgustu je rezultat nastojanja države da u značajnijoj meri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Srbije i promeni njegove valutne strukture sa ciljem smanjenja izloženosti deviznom riziku.

Odlivi po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita, dospelih hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno neto 340 miliona evra) u velikoj meri su bili kompenzovani prilivima po osnovu intervencija NBS (kupovina deviza) na domaćem deviznom tržištu (200 miliona evra).

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (ukupno 70,2 miliona evra), kao i pozitivan uticaj tržišnih faktora (12,1 milion evra) bili su više nego dovoljni da nadomeste neto odlive iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno 20 miliona evra), navela je NBS.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu je iznosila 483,3 miliona evra i bila je za 21,4 miliona veća nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,66 milijardi evra.

U avgustu je dinar nominalno oslabio u odnosu na evro za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 190 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Putarine neće poskupeti do kraja godine Mihajlović: Putarine neće poskupeti do kraja godine

  Do kraja godine neće biti poskupljenja putarine u Srbiji, saopštila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Navela je da je bilo razgovora o uvođenju putarine na magistralnim putevima za kamione, ali da odluka još nije doneta.

 • Postavljen novi direktor kragujevačke fabrike oružja Postavljen novi direktor kragujevačke fabrike oružja

  Za ovog novog generalnog direktora "Zastava oružje" postavljen je Mladen Petković koji je do sada obavljao dužnost generalnog direktora "Krušik - Valjevo", a dužnosti je razrešen dosadašnji direktor Milojko Brzaković.

 • Evro danas raste na 118,21 dinar Evro danas raste na 118,21 dinar

  Dinar je danas popustio prema evru i zvanični srednji kurs je 118,2159 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Šef Nisana biće otpušten zbog umanjivanja svojih prihoda Šef Nisana biće otpušten zbog umanjivanja svojih prihoda

  Predsednik proizvođača automobila Nisan (Nissan Motor Co) Karlos Gosn biće otpušten pošto je kompanija saopštila da je interna istraga ustanovila da je u prijavi smanjio svoj prihod za više miliona dolara kao i da je imao druga značajna "neprikladna ponašanja".

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side