NBS će u prometu korporativnih obveznica koristiti ocenu APR
20.05.2020 Beograd

NBS će u prometu korporativnih obveznica koristiti ocenu APR

NBS će u prometu korporativnih obveznica koristiti ocenu APR Foto: Novi magazin / SA
Agencije za privredne registre (APR) je danas saopštila da će Narodna banka Srbije koristiti njen skoring kao referentnu ocenu boniteta za obavljanje monetarnih operacija.

Time su potvrđeni objektivnost i kredibilitet te ocene na finansijskom tržištu, i vodeća ulogu APR kao servisa privrede, ocenila je ta agencija i istakla svoju ulogu u podsticanju razvoja tržišta kapitala.

Skoring, kao ocena boniteta koju APR pruža, prisutan je na tržištu Srbije od 2007. godine, a od 5. maja 2020. godine korisnicima je dostupna treća verzija te ocene, utvrđena po modelu koji je prilagođen savremenim uslovima poslovanja, uz poštovanje svih pravila finansijske analize.

Po podacima iz finansijskih izveštaja za 2019. godinu, koje je do sada dostavilo oko 74.000 privrednih društava, utvrđen je skoring za period 2015-2019. godina, a odličan i veoma dobar bonitet ima 10.279 društava.

APR je podsetila da je, u skladu sa uredbom Vlade Srbije, rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. godinu produžen do 4. avgusta 2020. godine i da za privredna društva koja još nisu dostavila taj izveštaj, sve dok ih ne dostave, APR izdaje skoring za period 2014-2018 godina.

Taj skoring je utvrđen za ukupno 101.577 društava, od kojih je sa odličnim i veoma dobrim bonitetom bilo 16.855 društava.

Ograničenja koja je NBS propisala u pogledu korporativnih obveznica koje će prihvatati u monetarnim operacijama, odnosno one koje su emitovala privredna društva koja, prema oceni Agencije za privredne registre, imaju odličan bonitet i veoma dobar bonitet, pokazuju njeno opredeljenje da investira u kvalitetne hartije od vrednosti.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side