NBS bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara likvidnosti
24.03.2020 Beograd

NBS bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara likvidnosti

NBS bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara likvidnosti Foto: Novi magazin/SA
Narodna banka Srbije (NBS) danas je objavila da je na dodatnoj tromesečnoj svop aukciji kupovine deviza (evra) za dinare bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara likvidnosti.

 


Na jučerašnjoj dodatnoj tromesečnoj svop aukciji kupovine deviza (evra) za dinare, NBS je kupila 127 miliona evra, koliko je iznosila i tražnja banaka na aukciji.

Na taj način bankama je obezbeđena dinarska likvidnost u iznosu od 14,9 milijardi dinara po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,85 odsto i koja u najvećoj meri pokriva troškove deponovanja preuzetih deviznih (evro) sredstava, po negativnoj kamatnoj stopi na međunarodnom tržištu.

Dodatna devizna svop aukcija organizovana je u cilju pružanja podrške domaćem finansijskom sistemu i ukupnim ekonomskim tokovima u uslovima vanrednog stanja u Srbiji usled širenja virusa korona.

NBS je navela da pažljivo prati likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i spremna je da u slučaju potrebe nastavi da organizuje dodatne svop aukcije deviza, kao i da upotrebi sve ostale instrumente koji joj stoje na raspolaganju kako bi obezbedila nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg novčanog tržišta i celokupnog finansijskog sistema.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side