NBS objavila Finansijski vodič za povratnike u Srbiju
31.10.2019 Beograd

NBS objavila Finansijski vodič za povratnike u Srbiju

NBS objavila Finansijski vodič za povratnike u Srbiju Foto: Novi magazin/SA
Narodna banka Srbije (NBS) je objavila Finansijski vodič za povratnike, građane koji se vraćaju u Srbiju, a koji objašnjava devizne propise koji se odnose na njih, a prema Zakonu o deviznom poslovanju.


U vodiču, koji je objavljen na sajtu NBS, navedeni su propisi koji se pored ostalog odnose na prenos novac iz inostrane banke u banku u Srbiji, gašenje ili otvaranje računa kod banke u Srbiji, držanju deviza na računu kod banke u inostranstvu, osnivanje privrednog društva u Srbiji.

Iz NBS su naglasili da Finansijskim vodičem za povratnike žele da unaprede informisanost građana Srbije koji žele da se vrate u zemlju i da stvore uslove za njihov lakši povratak i bržu integraciju.

Cilj Finansijskog vodiča je, kako je istaknuto, "da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva".

U dokumentu je istaknuto da se povratnikom smatra lice koje je boravilo u inostranstvu duže od godinu dana i koje se vraća u Srbiju, a pre svega lice koje se iselilo iz Srbije i koje je boravilo u inostranstvu na osnovu dozvole stalnog boravka, koje je privremeno boravilo u inostranstvu na osnovu radne ili studentske dozvole ili koje ima dvojno državljanstvo, kao i strani državljani koji se useljavaju u Srbiju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side