12.12.2011 Beograd

Narodna banka olakšala kreditiranje

Narodna banka olakšala kreditiranje
Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je odluku kojom su relaksirani kriterijumi za ocenu kreditne sposobnosti dužnika, što bi trebalo da omogući manja izdvajanja banaka i poveća atraktivnost kreditiranja za banke.

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je da će Odluka o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke dužnicima srednje kategorije omogućiti jednostavnije finansiranje i refinansiranje kreditnih obaveza.

Ističući da se odluka o obaveznoj rezervi banaka kod NBS ne menja, on je naveo da je doneta odluka superiornija jer ne ubrizgava dodatnu likvidnost u situaciji kada je inflacija iznad cilja i održava dodatnu sigurnost depozita građana.

Guverner je rekao da će ova odluka uticati da kreditiranje bude atraktivnije za banke i omogućiće da lakše odobravaju kredite i potencijalno snize kamatne stope.

Ova odluka olakšaće kreditiranje privrede, a neće biti ugroženi bitni aspekti finansijske stabilnosti, rekao je Šoškić i dodao da ta odluka ne smanjuje potencijal za dalje snižavanje referentne kamatne stope.

Šoškić je naglasio da je domaći bankarski sistem likvidan i da ima 1,9 milijardi evra na deviznim računima, kao i 125 milijardi dinara u hartijama od vrednosti NBS, što je dovoljno za njihovu kreditnu aktivnost.

Posle primene ove odluke biće smanjeno opterećenje kapitala banaka za 57 milijardi dinara, odnosno tolika će biti razlika u nivou izdvajanja banaka, objasnili su predstavnici NBS.

Guverner je naglasio i da centralna banka veruje da nema izrazitih rizika da će tako oslobođen novac banke zameniti u devize.

Odgovarajući na primedbe privrednika, on je objasnio i da NBS ne može da direktno da ubrizgava novac privredi jer bi to bilo u suprotnosti sa dobrom praksom uređenih finansijskih sistema u svetu.

autor: AS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side