Narodna banka: MMF zadržao aprilsku projekciju privrednog rasta Srbije
03.07.2020 Beograd

Narodna banka: MMF zadržao aprilsku projekciju privrednog rasta Srbije

Narodna banka: MMF zadržao aprilsku projekciju privrednog rasta Srbije Foto: Novi Magazin/SA
Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je aprilsku projekciju privrednog rasta Srbije zbog snažnog, pravovremenog i sveobuhvatnog odgovora na krizu izazvanu epidemijom koronavirusa, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi, zvanični razgovori delegacije Srbije s misijom MMF u okviru četvrtog polugodišnjeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike završeni su danas sastankom koji je održan u video-formatu.
 
"Misija MMF je ocenila da se nastavlja dobra implementacija programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, i da je pandemija imala nepovoljne uticaje na domaću i svetsku ekonomiju", stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da je u Srbiji donet "veliki paket sveobuhvatnih mera koji je jedan od najvećih među evropskim zemljama u razvoju" i da je važno da Srbija, "uz punu podršku koju obezbeđuje ekonomiji i tokom ove krize, nastavi da čuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost".

"Misija je ocenila i da je Narodna banka Srbije reagovala čitavim setom mera – od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost i u ovim uslovima ogromnih neizvesnosti na globalnom nivou", piše u saopštenju.

Na završnom sastanku delegaciju Srbije predvodila je guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF predvodio je Jan Kejs Martejn.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side