18.02.2019 Beograd

Najmlađi uključeni u zaštitu prirode: Eko-škole u čajetinskim osnovnim školama

Najmlađi uključeni u zaštitu prirode: Eko-škole u čajetinskim osnovnim školama Foto: Eko patrola
Međunarodna Eko-škola je program koji se realizuje u celom svetu i ima svoje nacionalne koordinatore. U Srbiji su to ambasadori održivog razvoja u Beogradu koji koordiniraju eko-školama u Srbiji, među kojima je OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini

Da su najmlađi uključeni u rešavanje ekoloških problema na području Čajetine, ukazuju programi koje organizuje Osnovna škola “Dimitrije Tucović”, koja je među prvim školama u Srbiji dobila sertifikat eko-škole, a nedavno je proglašena i za međunarodnu eko-školu.

“Međunarodna eko-škola je program koji se realizuje u celom svetu i ima svoje nacionalne koordinatore. U Srbiji su to ambasadori održivog razvoja u Beogradu koji koordiniraju eko-školama u Srbiji”, objašnjava Zorica Milosavljević, nastavnica biologije u OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini.

Ta škola je ušla u pilot-program 2013. godine tako što se prijavila na konkurs, što je podrazumevalo da ispuni određene propozicije i da dostavi obimnu dokumentaciju o kvalitetu i rezultatima rada. Naredne godine dobila je sertifikat koji se obnavlja na dve godine.

Zorica Milosavljević i njena koleginica Jagoda Jeremić, nastavnica srpskog jezika, koautorke su elektronskog priručnika o radu eko-škola, u kojem je navedeno mnoštvo realizovanih aktivnosti u poslednjih šest godina, kojima su obuhvaćena deca iz vrtića i škole, njihovi roditelji, predstavnici lokalne zajednice, građani, nevladine organizacije i drugi.

“Naš cilj je da se unapredi ekološko znanje i ponašanje dece, zaposlenih u školi, predstavnika lokalnih institucija i svih građana. U odboru naše Eko-škole su predstavnici učenika, roditelja, nastavnika i lokalnih institucija. Uz podršku lokalne samouprave organizujemo razne aktivnosti, poput radionica, projekata i konkursa. Na taj način svi se edukujemo o čuvanju prirodnih resursa i utičemo na ekološku svest i dece i odraslih”, kaže Milosavljević.

Ta škola je inovativna po manifestaciji Eko-vašar, koja se organizuje na kraju školske godine, tokom koje svi učenici i zaposleni izrađuju razne predmete od otpadnih materijala i prodaju ih u centru Čajetine. Prikupljeni novac donira se deci sa smetnjama u razvoju, koja koriste dnevni boravak u toj školi.

Suvi i mokri otpad selektuje se u samoj školi, koja je uključena u nekoliko projekata i jedan međunarodni program.

“Imamo eko-patrole, a čine ih po dva učenika iz svih odeljenja koji nose obeležene majice i kačkete koje su nam obezbedili naši donatori. Oni ukazuju na potrebu ekološkog ponašanja i dece i odraslih u školi, štednju vode i električne energije, učestvuju u čišćenju dvorišta i raznim drugim aktivnostima”, objašnjava naša sagovornica i ističe odličnu saradnju sa svim lokalnim institucijama.

“Sertifikat smo obnovili krajem oktobra prošle godine na dve godine, tokom kojih ćemo se baviti temom voda i njihove zaštite”, istakla je Milosavljevićeva.

Godinu dana kasnije u program Eko-škola uključila se i OŠ “Milivoje Borović” u Mačkatu. 

 

Tekst je deo projekta “Zdrava voda, zdrava planina, zdrav prihod”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Čajetina.

 

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side