24.01.2012 Beograd

Na naplatu stiže milijardu evra

Na naplatu stiže milijardu evra
Srbija ove godine treba da vrati milijardu evra kojih se zadužila prethodnih godina, a dug i dalje raste, dok je mogućnost vraćanja kredita sve neizvesnija.

 

Prema podacima Narodne banke Srbije, spoljni dug javnog sektora, odnosno države, dostigao je 10,4 milijarde evra, dok ukupni spoljni dug, koji uključuje i kredite koje su uzimala preduzeća iznosi skoro 24 milijarde.

Preduzeća će ove godine morati da vrate čak 2,8 milijarde evra, a u narednih pet godina, država i privreda ukupno će morati da stranim kreditorima isplate čak 17 milijardi evra.

Ali, dok se firme sada razdužuju, što znači da vraćaju više kredita nego što ih uzimaju, država nastavlja da neograničeno pozajmljuje novac. Ekonomisti smatraju da državi zbog toga preti opasnost da dođe u situaciju u kojoj neće moći da redovno izmiruje svoje obaveze, što će neminovno dovesti do oštrih rezova.

Ekonomista Stojan Stamenković nedavno je upozorio da je stopa servisiranja spoljnog duga Srbije, odnos visine godišnje otplate duga u odnosu na priliv od izvoza robe i usluga, dostigla 35 odsto, što je čak 10 odsto više od nivoa koji se smatra maksimalno prihvatljivim.

A prema podacima NBS, najgore tek dolazi.

Dok je prošle godine Srbija samo za vraćanje spoljnog duga javnog sektora izdvojila 620 miliona evra i dok će ove godine morati da plati tačno 999 miliona evra, dotle će u 2013. ukupan račun dostići čak 1,5 milijardi evra, a 2014. dodatnih 1,4 milijarde. Budući da se ove godine očekuje maksimalni privredni rast od samo 1,5 odsto, a verovatno i manje od toga, stručnjaci strahuju da to znači da će dugovi početi da jedu ekonomsku „supstancu“.

S druge strane, dugovi privatnog sektora, odnosno preduzeća su još veći nego dugovi države, i njima u narednim godinama za otplatu stiže višestruko više novca (zbog kratkoročnijih kredita i viših kamata), ali stručnjaci uglavnom nisu zabrinuti za ovaj deo spoljnog duga, budući da su privrednici na vreme shvatili kada treba da stanu sa uzimanjem kredita i sada ih redovno vraćaju.

Najveća razlika i visini godišnjeg dospeća upravo će biti ove godine, kada država treba da vrati milijardu evra, a privreda čak 2,8 milijardi. Vaga će u korist privrede da se okrene tek 2017. kada će država morati da vrati 1,007 milijardi evra, a privreda 517 miliona. Ali zbog brzine zaduživanja i sposobnosti za vraćanje uzetog, dug javnog sektora je taj koji prevashodno zabrinjava stručnjake.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić još prošle godine je upozoravao na to da će Srbija zapasti u problem sa servisiranjem spoljnog duga, s obzirom da su prosečne kamate po kojima se država zadužuje znatno veće od rasta BDP-a.

Koliko je skupo zaduživanje jasno je kad se uporedi kamata od 7,25 odsto koje država plaća na evroobveznice koje je emitovala, sa rastom od samo 1,5 odsto koji očekuju optimisti.

Saradnik Centra za novu politiku Goran Nikolić kaže da će zbog ovakve stope servisiranja spoljnog duga država verovatno morati da obori devizni kurs u drugoj polovini godine, za šta ima prostora pošto je dinar realno ojačao u odnosu na evro za pet odsto tokom prošle godine. Nikolić smatra da je problem i to što je nivo spoljnog duga dostigao čak 75,6 odsto BDP-a, odnosno što se približio granici od 80 odsto, koju ekonomisti smatraju maksimalno prihvatljivom.

Osim kursa čije će obaranje dovesti do inflacije, koja će dodatno obezvrediti deo duga države koji nije vezan za evro, verovatno će od 2013. i PDV morati da se podigne za recimo dva procenta, a moguće je i da dođe do rasta akciza. Na primer, ima prostora da se dodatno podignu akcize na cigarete koje su još niske u poređenju sa drugim zemljama, a u pitanju nije mali prihod, jer godišnje od akciza na duvan budžet zaradi 800 miliona evra, kaže Nikolić i predlaže i podizanje akciza na gorivo.

Prema njegovim rečima, Srbija je došla u situaciju da joj godišnje nedostaju 2,3 milijarde evra, a to je rupa koja mora da se zatvori smanjenjem budžetskog deficita i obezvređivanjem duga.

Prema poslednjim podacima NBS iz oktobra 2011., ukupni spoljni javni dug iznosi 10.423 miliona evra, što pored reprogramiranih starih dugova i novih zaduženja države, obuhvata i obaveze Narodne banke Srbije, neregulisane obaveze Republike Srbije, kao i dug lokalne samouprave i državnih agencija bez državne garancije.

U četvrtom kvartalu 2011. godine Srbija je prema planu trebalo da otplati ukupno 152 miliona evra, od čega se 87 miliona evra odnosi na glavnicu, 65 miliona evra na kamatu. Od januara prošle godine pa do septembra ukupno je otplaćeno 468 miliona evra (242 miliona evra glavnice i 226 miliona evra kamate).

autor: ZM izvor: Danas/Novi Magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.06.2013, 00:19h mika

    Eutanazija? Glasam:ZA

  • 25.01.2012, 00:27h bb

    mislim da je vreme da neko ide na tesku robiju zbog ekonomske izdaje zemlje...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side