Muke malog štediše
16.08.2011 Beograd

Muke malog štediše

Muke malog štediše
Da li je, i ako jeste zašto, dinarska štednja isplativija od štednje u evrima istraživala je Jelena Aleksić

Početkom meseca na sajtu Narodne banke Srbije osvanula je zanimljiva računica. Zanimljiva, diskutabilna, preporučljiva?

Računicu smo detaljno - i nadamo se jasno – grafički predstavili, ali u najkraćem ona kaže: Da ste od novembra prošle do avgusta ove godine štedeli u dinarima, na 100.000 dinara koje ste oročili dobili biste 108.645 dinara, za šta ste 1. avgusta mogli da kupite 1.059 evra.

Da ste, pak, tih sto hiljada dinara pretvorili u evre, dobili bi ste 931 evro i posle devet meseci, 1. avgusta, iz banke biste podigli 970 evra. Za taj novac istog dana ste mogli da kupite - manje od 100.000 dinara, tj. tačno 99.551 dinar.

Zbunjeni ste? S razlogom, mada je računica naravno tačna. Ipak, u njoj ima nekoliko „falinki“. Naime, razdoblje za koje je računica napravljena „pažljivo“ je izabrano. Prvo, reč je o mesecu u kojem je „Nedelja štednje“, kada su kamate više nego obično.

Prosečna kamata na dinare bila je 11,7 odsto godišnje, a na evre 6,25 odsto. Drugo, i važnije, evro je prošle godine u novembru vredeo 107 dinara, a 1. avgusta 102 dinara, zbog čega ste tog dana za istu sumu mogli da kupite mnogo više evra nego pre nekoliko meseci, a da se ne govori o većoj sumi.

Da je evro ostao 107 dinara zarada bi bila mnogo niža, a da je bio 115 dinara - što je prema ekonomistima neki realan kurs, tj. kurs koji bi mogao da odgovara snazi domaće privrede - izgubili biste. U stvari, štednja u dinarima isplatila se ne toliko zbog viših kamata koliko zbog pada vrednosti evra; zarada je, dakle, ostvarena na kursnim razlikama.

To, zapravo, nije ništa novo. Narodna banka radila je sličnu računicu za čitavu proteklu deceniju i ona je pokazala da je dinarska štednja isplativija od devizne. Bivši guverner Radovan Jelašić godinama je ubeđivao građane da je štednja u dinarima isplativija i da štede u dinarima. Ali – nije uspeo.

(opširnije u štampanom izdanju)

autor: ZM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.08.2011, 00:03h Alex (2)

    Dinar je neuništiv a mnogi bi želeli da se kao u Crnoj Gori uvede Evro....More kakav Evro..propašće on vrlo brzo

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side