Može li Jorgovanka Tabaković da zameni Šoškića
24.07.2012 Beograd

Može li Jorgovanka Tabaković da zameni Šoškića

Može li Jorgovanka Tabaković da zameni Šoškića
Guvernera NBS Dejana Šoškića, po svemu sudeći, zameniće potpredsednica SNS-a Jorgovanka Tabaković.

 

Sve češće kritike članova buduće vlade na rad guvernera NBS Dejana Šoškića jasan su signal da prvi čovek ove ustanove neće još dugo ostati na toj poziciji. Tako je lider URS-a Mlađan Dinkić poručio aktuelnom guverneru da treba da napusti NBS.

Da sam ja Dejan Šoškić, podneo bih ostavku, kategoričan je Dinkić.

Guverneru prestaje funkcija u četiri slučaja: istekom mandata, ako sam podnese ostavku, ukoliko ispuni uslov za starosnu penziju i razrešenjem sa funkcije.

Smenu može predložiti predsednik Srbije, a Savet guvernera NBS ispituje da li postoji razlog za razrešenje. Ako utvrdi da postoji, savet je dužan da o tome bez odlaganja pismeno obavesti predsednika Srbije i Skupštinu. Odluku o razrešenju guvernera donosi Skupština, a na osnovu obrazloženog objašnjenja saveta.

Pojedini ekonomski stručnjaci smatraju da bi Jorgovanka Tabaković, koja nezvanično važi za glavnog kandidata na funkciji guvernera, bila dobro rešenje. Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ističe da prvi čovek NBS mora imati podršku Vlade.

Ne treba imati iluzije da je mesto guvernera potpuno nezavisno u meri u kojoj određuje Zakon o NBS i uopšte da je monetarna politika apsolutno nezavisna od Vlade i ekonomske politike koju vodi. Poželjno je i gotovo neizbežno da na čelu NBS bude neko ko ima podršku Vlade i ko bi na najbolji način sarađivao sa njom, kaže Nikolić.

On je istakao da ne vidi nikakvu mogućnost da se nastavi međusobno verbalno prepucavanje između guvernera i Vlade.

Potpuno je jasno da SNS, kao stožer te vlade, podržava promenu guvernera. Ne vidim u tome ništa sporno jer je tako bilo i poslednjih deset godina, a Jorgovanka Tabaković bi bila sasvim dobar kandidat za guvernera, zaključio je Nikolić.

I Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, kaže da ne bi imao ništa protiv da Tabakovićevu vidi na mestu guvernera.

Ona ne bi bila ništa gora od prethodnih guvernera. To važi pod pretpostavkom da ne odluči da koristi devizne rezerve, ali ne verujem da bi išla u tom pravcu. Malo me jedino plaši njena sklonost da pokazuje veliku dozu aktivizma u toj oblasti, ali ne mislim da je osoba koja ne bi znala da vodi NBS, kaže Stevanović.

 

Bivši potpredsednik Vlade Božidar Đelić iznenađen je rešenošću nove vlasti da smeni guvernera Šoškića.

Tokom kampanje diskutovao sam sa Jorgovankom Tabaković na nekoliko panela i tada je žustro branila Šoškića. Zato sam sada iznenađen, navodi Đelić.

S druge strane, ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je Šoškić ipak stručniji od Tabakovićeve.

Ona je bistra i učena žena, ali to ne znači da je na istom nivou kao i sadašnji guverner, koji je vrhunski stručnjak i visoki ekspert u monetarnoj i finansijskoj oblasti. Takvih je malo, navodi Madžar.

izvor: Press
Ostavi komentar (4) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 7.08.2012, 16:45h Sonja

  Kakva sramota! Iz ove drzave treba bezati! Nema nam spasa! Guvernerka je DNO DNA!!! Fakultet u PRistini, magistarske u Pristini, doktorske ko zna gde! Zemljo, OTVORI SE!!!

 • 5.08.2012, 13:33h cile

  stvarno ga preteraše...koja je bre ona stručnjak ccc...možda je bolja od krkobabićah

 • 24.07.2012, 23:57h brana (3)

  i sad treba da budemo taoci kosovara,da nam oni vode politiku.....pa zar ne vidite da su vucic i nikolic njihove marionete........

 • 24.07.2012, 23:37h jjjjjjjjjjjjj (2)

  pa sve vazne pozicije su nam uzeli kosovari..ko te pita za strucnot..prodali po kosovu zemlju za milione i sad kupuju sve od posla do kuca...doneli nam ruzne navike...kakva njihova strucnost kad su kupili diplome na kosovu...zivela sam u pristini i pobegla iz srbije da se ne ponizavam polupismenim gabadahijama....uzas

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side