08.02.2012 | 19:47h ► 23:02h Beograd

Počinju restrikcije struje

Počinju restrikcije struje Ilustracija (www.sxc.hu)
Vlada Srbije odlučila je večeras da ograniči isporuku struje ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje.

Građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge (toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slično) struja neće biti isključivana, saopštila je Vlada.

Lokalnim samoupravama naloženo je da ukinu dekorativnu i reklamnu rasvetu.

Vlada je donela ovu odluku nakon što je dobila izveštaj Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojem se navodi da je bez obzira na sve napore koji se preduzimaju, a zbog izuzetno loših vremenskih uslova, elektroenergetska situacija u Srbiji veoma teška, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković prethodno je izjavio da to preduzeće može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do 10 dana, ako se nastavi ovako visoka potrošnja električne energije.

EPS nema više nikakvih mogućnosti da poveća proizvodnju struje, a više nema ni tehničkih mogućnosti za povećanje uvoza struje, koji je dostigao maksimum, rekao je Marković u emisiji RTS-a "Oko ekonomije".

On je zbog toga još jednom apelovao na potrošače da smanje potrošnju struje, jer je to u ovom trenutku imperativ za održanje stabilnosti elektroenergeskog sistema Srbije.

Smanjenje potrošnje struje za samo sedam odsto očuvalo bi stabilnost elektroenergetskog sistema, a to bi bilo moguće ako svako ugasi po jednu sijalicu, jednu ringlu ili jedan „štap“ u kvarcnim grejalicama, rekao je Marković.

Ističući da se čini sve da se izbegnu restrikcije, on je rekao da radnici EPS-a rade u izuzetno teškim uslovima, na kopovima gde je temperatura i do minus 17 stepeni Celzijusa.

Sada više ne zavisi od EPS-da li će biti restrikcija ili ne, već od spoljnih temperatura, na koje niko ne može da utice, i od potrošnje struje na šta možemo da utičemo, ako smanjimo i budemo racionalno trošili električnu energiju, naglasio je Marković.

autor: MP izvor: RTS/Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.02.2012, 23:52h VESNA (1)

    pa jovane ovo je vandrelna situacija , trba obratiti paznju i zaustaviti takvu potrosnju ja sam pola sijalica poskidala aq komsija u garazi drzi grejalicu da greje krompir . a el to posteno

  • 8.02.2012, 22:02h Jovan Mitrovic (1)

    Pa to je valjda i posao svake firme i drzave. NE znam zasto toliko buke oko redovnih zimskih poslova jednog javnog preduzeca. Zar svaki gradjanin treba da razmislja o energetici ili treba da radi svoj posao? Vas posao je obezbedite sve potrebne količine električne energije ma koliko one bile. Zato i jeste tu gde jeste. Ako ste nesposobni, dajte otkaz i idite. Mene ne interesuje ama bas nijedan Vaš problem oko potrošnje, proizvodnje ili uvoza struje. Ja kao građanin dajem svoj doprinos državi i društvu na svom radnom mestu i to očekujem od Vas. Ne moram ništa da znam o energetici jer to nije moj posao. To je Vaš posao pa ga radite kao i ja.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side