06.11.2011 Novi Sad

Modernizacija Elektrovojvodine

Modernizacija Elektrovojvodine
Direktor Elektrovojvodine Tihomir Simić izjavio je da je to preduzeće, koje posluje u okviru Elektroprivrede Srbije, za narednu godinu obezbedilo 20 miliona evra za modernizaciju elektroenergetskog sistema u Vojvodini.

Simić je u intervjuu za novosadski Dnevnik rekao da je Elektrovojvodina sredstva obezbedila iz sopstvenog poslovanja i da se prilikom planiranih investicija neće kredino zaduživati kod banaka.

"Na kraju prošle godine imali smo minus od 1,5 milijardi dinara, dok smo sada na devetomesečnom preseku u plusu oko 500 miliona. Naše preduzeće je među veoma malim brojem firmi u Srbiji koje može da se razvija na bazi realnog poslovanja, bez zajmova, koji su za nas u ovom trenutku nepotreban trošak", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, deo sredstava za modernizaciju elektroenergetskog sistema na teritoriji Vojvodine biće iskorišćen i za podršku razvoja obnovljivih izvora energije.

"Moramo biti potpuno spremni da pružimo podršku razvoju obnovljivih izvora energije tako što ćemo sistem pripremiti za prihvat svakog kilovat-sata proizvedenog u vetrogeneratorima, hidroenergetskim objektima, solarnim i elektranama koje rade na biomasu", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, energetski potencijal kojim Srbija raspolaže do sada nije iskorišćen "zbog ukupne neorganizovanosti i odsustva sistemskog pristupa rešavanju uočenih problema", a malo je ulagano i u razvoj novih energetskih tehnologija i njihovo uvođenje u praktičnu primenu.

"Samo aktivnostima usmerenim na smanjenje krađe struje stvorili smo resurs od preko 300 miliona dinara, koji je automatski bio usmeren ka razvoju. Tako su finansirani mnogi projekti, poput najsavremenijeg dispečerskog centra u Evropi", rekao je Simić.

Direktor Elektrovojvodine je rekao i da je trenutan dug domaćinstava tom  3,6 milijardi dinara, dok im privreda duguje 6,3 milijarde, zbog čega su protiv mnogih potrošača podnete tužbe.

autor: IJ izvor: Beta/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Evro u ponedeljak 117,77 dinara Evro u ponedeljak 117,77 dinara

    Dinar će u ponedeljak, 19. avgusta neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,7720 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

  • Imovina fabrike Goša oglašena na prodaju Imovina fabrike Goša oglašena na prodaju

    Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju javnim nadmetanjem nepokretnosti Fabrike drumskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke u stečaju, po početnoj ceni od 39,7 miliona dinara.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side