13.10.2018 Nusa Dua

Mnučin: Trgovinske tenzije mogu da budu dobre za svetsku privredu

Mnučin: Trgovinske tenzije mogu da budu dobre za svetsku privredu Foto: Beta/AP/Elaine Kurtenbach
Američki ministar finansija Stiven Mnučin ocenio je danas da bi trgovinske tenzije između SAD i Kine mogle da budu dobre za svetsku privredu, suprotno onom na šta upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Naš cilj sa Kinom je vrlo jasan. To je da imamo uravnoteženiji trgovinski odnos", rekao je Mnučin u razgovoru s novinarima na margini sastanka MMF-a i Svetske banke na Baliju u Indoneziji.

Po njegovom mišljenju, ako bi to uspelo to bi bilo dobro za američke kompanije i radnike, za Evropljane, za Japan i za sve američke saveznika, kao i za Kinu.

"Naš cilj je da se poveća izvoz i da se uspostavi uravnoteženiji, ravnopravniji odnos da bi naše firme mogle da posluju pod uslovima sličnim onim koji su na snazi u SAD-u", dodao je Mnučin.

Trgovinske tenzije između Vašington i Pekinga, ali takođe i između SAD i EvVrope, pojačale su se poslednjih meseci uvođenjem američkih carina na kineske proizvode i uzvratnih mera Kine.

Vašington je dosad uveo dodatne carine na 250 milijardi dolara kineskog uvoza, a Peking je uzvratio uvodeći carine na američke proizvode vredne 110 milijardi dolara.

MMF je ove nedelje na početku sastanka na Baliju smanjio svoje predviđanje rasta navodeći povećanje rizika, uključujući i spor između SAD i Kine.

Pominje se mogući susret američkog presednika Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga na samitu G20 u novembru ali Mnučin je rekao da još nije doneta odluka o tom susretu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side