MMF prognozira Srbiji dvocifrenu inflaciju
21.09.2011 Beograd

MMF prognozira Srbiji dvocifrenu inflaciju

MMF prognozira Srbiji dvocifrenu inflaciju
Međunarodni monetarni fond (MMF) u novoj prognozi procenjuje da će Srbija u 2011. godini imati privredni rast od dva odsto, a u narednoj godini tri odsto.

U izveštaju Svetske ekonomske perspektive, MMF Srbiji za ovu godinu prognozira inflaciju od 11,3 odsto, nakon 6,2 odsto u 2010. godini, dok za narednu godinu očekuje smanjenje inflacije na 4,3 odsto.

Nezaposlenost u Srbiji ostaće visoka i ove godine će, prema prognozama Fonda, biti 20,5 a iduće 20,6 odsto. U prošloj godini stopa nezaposlenosti u Srbiji je bilo 19,6 odsto.

Manji privredni rast nego u Srbiji u regionu MMF prognozira Hrvatskoj - od 0,8 odsto ove i 1,8 odsto iduće godine, i Sloveniji od 1,9 odsto u 2011. i dva procenta u 2012. godini.

U Makedoniji Fond ove godine očekuje ekonomski rast od tri odsto a sledeće od 3,7 odsto, Crnoj Gori prognozira rast od dva procenta ove i tri i po sledeće godine, a Bosni i Hercegovini od 2,2 odsto u tekućoj i tri procenta u narednoj godini.

Rast bruto domaćeg proizvoda zone evra u ovoj godini MMF prognozira na 1,6 odsto dok sledeće godine očekuje usporavanje na 1,2 odsto. 

Fond prognozira svetski ekonomski rast  na četiri odsto ove i isto toliko iduće godine, pri čemu će veći privredni rast u Kini,  Indiji, Brazilu i drugim zemljama u razvoju nadoknaditi slab rast u SAD i Evropi.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side