MMF prognozira jači rast svetske privrede
17.04.2012 Vašington

MMF prognozira jači rast svetske privrede

MMF prognozira jači rast svetske privrede
Međunarodni monetarni fond podigao je u ponedeljak prognozu globalnog privrednog rasta za 2012. i 2013, ali i upozorio da bi evropska dužnička kriza i visoke cene nafte mogli da ugroze ekonomski oporavak.

Fond procenjuje da će globalni privredni rast ove godine biti 3,5 odsto, dok će sledeće ubrzati na 4,1 odsto.

Prognoza je revidirana naviše u odnosu na januarsku, koja je predviđala globalni rast od 3,3 i četiri odsto za 2012. i 2013. "Prognoza globalne ekonomije lagano raste, ali je i dalje prilično slaba", naveo je MMF.

Kina je i dalje globalni lider. Očekuje se da će druga po veličini svetska ekonomija porasti 8,2 odsto ove i 8,8 odsto sledeće godine.

Uprkos uticaju "prelivanja krize iz Evrope" na njen izvozni sektor, Kina će ostvariti snažan privredni rast zahvaljujući "jakoj" domaćoj potrošnji i investicijama, ocenio je MMF.

Revizija prognoze izvršena je delom zbog popravljanja globalnih finansijskih uslova i slabljenja strahovanja oko dužničke krize u evrozoni.

Rekonstrukcija u Japanu i na Tajlandu, nakon prirodnih katastrofa, takođe je doprinela rastu azijskih privreda.

MMF očekuje da će SAD, najveća svetska privreda, ostvariti rast od 2,1 odnosno 2,4 odsto ove i sledeće godine, u odnosu na ranije prognoziranih 1,8 odnosno 2,2 odsto.

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side