14.06.2018 Vašington

MMF poručio Sjedinjenim Državama da paze na inflaciju i protekcionizam

MMF poručio Sjedinjenim Državama da paze na inflaciju i protekcionizam Foto: pixabay
Rast američke ekonomije će se ubrzati, podstaknuti fiskalnim podsticajima vlade, ali se valja čuvati od "iznenadnog" inflacionog rizika i uticaja potencijalnih protekcionističkih mera, upozorio je u četvrtak MMF.

U godišnjem pregledu najveće ekonomije sveta, Međunarodni monetarni fond potvrđuje projekciju rasta od 2,9 odsto u ovoj godini i 2,7 odsto 2019. godine, što će biti "najduži period rasta" u istoriji iz Sjedinjenih Država.

Međutim, upozorio je MMF, "veći je rizik od iznenadne inflacije" i potencijalno negativnog uticaja novouvedenih tarifa na uvozni čelik i aluminijum.

Na dobroj stran je što se očekuje da će većina ekonomije sveta imati kratkoročne koristi od pozitinog uticaja privrednih kretanja u SAD, kaže MMF, naglašavajući spektakularne performanse tržišta rada.

Izgleda da je američka privreda "iznad punog zaposlenja" po stopi nezaposlenosti (3,8 odsto), približavajući se "nivoima koji se nisu viđeni od kraja šezdesetih godina", kaže Fond u svom izvještaju.

Ali MMF naglašava da značajan fiskalni podsticaj, kroz smanjenje poreza i povećanje potrošnje, dolazi u punom ciklusu rasta i stoga će "povećati rizike za Sjedinjene Države i globalnu ekonomiju".

Fond je još jednom uznemiren rastom duga SAD, čime će deficit za više od 4,5 odsto nadmašiti ukupan bruto-domaći proizvod (BDP), i što je dug udvostručen za tri godine.

Iako je administracija Trump otišla u rat protiv američkog trgovinskog deficita, MMF priznaje da su "neželjeni sekundarni efekti slobodne trgovine sve veći problem".

Bez kvalifikovanja trgovinskih ograničenja američke vlade - kao što su tarife - kao "protekcionističkih", međunarodna organizacija upozorava da ona mogu imati "negativne posledice za ekonomije Sjedinjenih Država i njenih trgovinskih partnera".

MMF poziva te zemlje da "reše trgovinske sporove bez pribegavanja tarifama i drugim barijerama".

Vašington je u ime svoje "nacionalne bezbednosti" nametnuo tarife za uvoz čelika i aluminijuma, naročito iz Kine, Evrope i njenih blisko-trgovinskih partnera, Kanade i Meksika.

Ovaj rizik će verovatno "stvoriti ciklus odmazde", upozorava MMF, u kojem će "zemlje da opravdaju ograničenja uvoza interesima svoje nacionalne sigurnosti", narušavajući ponudu američkih multinacionalnih kompanija, ali pogađajući "najugroženije zemlje u razvoju".

MMF takođe strahuje da adašnja ekonomska politika Sjedinjenih Država ima "značajne reperkusije na kompanije, domaćinstva i zaduženost stranih zemalja", posebno onih koje su u velikoj meri zadužene u dolarima.

"To bi moglo dovesti do preokreta tokova kapitala", ojačavajući američki dolar, što zabrinjava međunarodnu instituciju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je danas u Srbiji počeo sa radom sistem za instant plaćanja, koji će raditi neprekidno i omogućavati prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

 • VOICE: Almeks ore hiljade hektara, a otima državne njive od pančevačkih ratara VOICE: Almeks ore hiljade hektara, a otima državne njive od pančevačkih ratara

  Poljoprivrednici u Pančevu ostali su uskraćeni za najmanje 1.000 hektara državnog zemljišta jer je toliko, umesto njima, dato preduzeću Stari Tamiš, delu Sistema Almeks (Almex) koje je - kršeći zakon - gradskoj komisiji dostavilo netačne podatke o površinama koje ima u vlasništvu, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Miler: Srbija može do turskog toka Miler: Srbija može do turskog toka

  Predsednik Upravnog odobra JAD "Gasprom" Aleksej Miler poručio je da se Srbija može povezati na gasovodm koji do Turske ide preko Crnog mora.

 • Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad

  Ministarstvo privrede Srbije danas je ponovo produžilo rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4 odsto akcija Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 15,98 miliona evra.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side