MMF: Pandemija preti da poveća ekonomski jaz među polovima
22.07.2020 Vašington

MMF: Pandemija preti da poveća ekonomski jaz među polovima

MMF: Pandemija preti da poveća ekonomski jaz među polovima Foto: Beta/Dragan Gojić
Pandemija koronavirusa bi mogla da ugrozi napredak koji su žene postigle u poslednje tri decenije u smanjenju ekonomskog jaza sa muškarcima, istakla je danas izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.


Ekonomski šok izazvan zdravstvenom krizom više pogađa žene nego muškarce, jer su one zastupljenije u sektorima koji su teško pogođeni, kao što su uslužne industrije, maloprodaja, turizam ili hotelijerstvo.

"U SAD je između aprila i juna 2020. nezaposlenost žena bila za dva procentna poena veća od muškaraca", navela je Georgijeva u tekstu koji potpisuju još tri zvaničnika MMF.

Zbog prirode njihovog posla, rad od kuće nije opcija za veliki broj žena, za oko 54 odsto u SAD i za 67 odsto u Brazilu.

Pored toga, žene imaju tendenciju da rade više neplaćenih kućnih poslova od muškaraca, oko 2,7 sati dnevno više, pokazuju podaci MMF-a.

"One preuzimaju većinu porodičnih obaveza proisteklih iz mera izolacije, poput zatvaranja škola", nastavljaju zvaničnici MMF.

Nakon ukidanja restriktivnih mera, ženama treba više vremena za pronalaženje posla, a, kako navode zvaničnici MMF, devojke u brojnim zemljama u razvoju su primorane da napuštaju školu i rade da bi popunile kućni budžet.

Međutim, "dobro osmišljene politike za podsticanje oporavka mogu ublažiti negativne efekte krize na žene", navode autori teksta i ističu pozitivne incijative u Austriji, Italiji, Portugalu i Sloveniji gde je uvedeno zakonsko pravo na (delimično) plaćeni dopust za roditelje sa decom ispod određene starosne dobi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja