01.10.2011 Beograd

MMF odobrio aranžman Srbiji

MMF odobrio aranžman Srbiji
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji stend-baj aranžman od 1,1 milijarde evra na period od 18 meseci.

U današnjem saopštenju MMF-a navedeno je da će srpske vlasti ta sredstva iskoristiti ukoliko bude bilo potrebno, odnosno da neće podizati novac osim ako to ne bude neophodno.

MMF podseća da novim aranžmanom, napravljenim iz predostrožnosti, podržava ekonomski program vlade u Beogradu, koja želi da očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnosti u zemlji.

"Spoljna pozicija Srbije sada je više izbalansirana nego pre krize 2008/09. godine, što se odražava na daleko niži deficit i mnogo konkurentniji kurs. I pored toga, devizne rezerve centralne banke ostale su na pristojnom nivou", navodi se u saopštenju MMF-a i dodaje da ipak ostaje povećani rizik prelivanja krize iz regiona.

MMF ukazuje da će fiskalna politika Srbije biti zasnovana na odgovornosti, ali da će ispunjavanje zacrtanih ciljeva zahtevati značajne napore. Fond ne isključuje mogućnost ni naknadnih prilagođavanja, ukoliko se pojave novi rizici.

Dodaje se da je Narodna banka Srbije (NBS) spovodila efikasnu monetarnu politiku držeći inflaciju u okvirima očekivanog, uprkos rastu cena hrane. MMF navodi da NBS mora da ostane odlučna ukoliko želi da ostvari zacrtane ciljeve i inflaciju svede na željeni nivo.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju

  Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o agencijskom zapošljavanju koji će po najavama iz Ministarstva za rad zapošljavanje i boračka pitanja omogućiti maksimalnu zaštitu onih koji se zapošljavaju preko agencija i doprineti smanjenju rada na crno.

 • Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak

  Radna grupa koja raspravlja o stanju Pošti Srbije ni u nastavku današnje sednice u Vladi Srbije nije postigla dogovor o povećanju zarada zaposlenih u tom javnom preduzeću, saznaje agencija Beta od radnika koji su u štrajku.

 • Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će danas usvojeni set poreskih zakona doprineti daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta.

 • Trostruki rekord za Hemofarm Trostruki rekord za Hemofarm

  Hemofarm, regionalni lider u farmaceutskoj industriji, ovu 2019. godinu završava sa maksimalnim učinkom: kompanija je postigla novi rekord u obimu proizvodnje koji je pojačala sa rekordnom brojem proizvoda koji nastaju u njenim pogonima i rekordnom prodajom, istaknuto je na svečanom koktelu koji je Hemofarm upriličio za prijatelje, partnere i saradnike.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side