MMF odobrio aranžman Srbiji
01.10.2011 Beograd

MMF odobrio aranžman Srbiji

MMF odobrio aranžman Srbiji
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji stend-baj aranžman od 1,1 milijarde evra na period od 18 meseci.

U današnjem saopštenju MMF-a navedeno je da će srpske vlasti ta sredstva iskoristiti ukoliko bude bilo potrebno, odnosno da neće podizati novac osim ako to ne bude neophodno.

MMF podseća da novim aranžmanom, napravljenim iz predostrožnosti, podržava ekonomski program vlade u Beogradu, koja želi da očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnosti u zemlji.

"Spoljna pozicija Srbije sada je više izbalansirana nego pre krize 2008/09. godine, što se odražava na daleko niži deficit i mnogo konkurentniji kurs. I pored toga, devizne rezerve centralne banke ostale su na pristojnom nivou", navodi se u saopštenju MMF-a i dodaje da ipak ostaje povećani rizik prelivanja krize iz regiona.

MMF ukazuje da će fiskalna politika Srbije biti zasnovana na odgovornosti, ali da će ispunjavanje zacrtanih ciljeva zahtevati značajne napore. Fond ne isključuje mogućnost ni naknadnih prilagođavanja, ukoliko se pojave novi rizici.

Dodaje se da je Narodna banka Srbije (NBS) spovodila efikasnu monetarnu politiku držeći inflaciju u okvirima očekivanog, uprkos rastu cena hrane. MMF navodi da NBS mora da ostane odlučna ukoliko želi da ostvari zacrtane ciljeve i inflaciju svede na željeni nivo.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju

    Srpski nacionalni avio-prevoznik Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

  • Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine

    Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

  • Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

    Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side