02.08.2018 Novi Sad

Mirović: Vojvodina u 2018. budžetom operedelila 727 miliona dinara za populacionu politiku

Mirović: Vojvodina u 2018. budžetom operedelila 727 miliona dinara za populacionu politiku Foto: prtscr ytb
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je pokrajinskim budžetom za 2018. godinu za mere populacione politike obezbeđeno 727 miliona dinara i da Pokrajinska vlada "nije ukinula isplatu naknade za treće dete", već će se to raditi na republičkom nivou.


Mirović je rekao da je do sada Pokrajinska vlada obezbeđivala mesečnu naknadu od 12.000 dinara u trajanju od dve godine, a ubuduće će taj iznos za porodice sa trećim detetom, za zaposlene žene, obezbeđivati Republika u trajanju od 10 godina.

"U tu kategoriju spada oko 2.000 žena u Vojvodini, a mera će početi da se primenjuje od 1. januara 2019. godine", naveo je Mirović.
On je rekao da će Pokrajinska vlada davati pomoć nezaposlenim majkama koje rode treće i četvrto dete i da će biti raspisan konkurs za bespovratna sredstva za unapređenje uslova stanovanja porodice sa troje ili četvoro dece, kao i da će ta mera početi da se primenjuje za "nešto više od mesec dana".

Najavljeno je i da će Pokrajinska vlada kroz Budžetski fond za pronatalitetnu populacionu politiku, osnovan jula ove godine, nastaviti da sufinansira biomedicinski potpomognute oplodnje (vantelesna oplodnja) za drugo, treće i svako naredno dete.

Pojedine političke stranke i organizacije koje se bave pravima roditelja, kritikovale su Pokrajinsku vladu, jer je uredbom ukinula novčanu pomoć za porodice sa troje dece od 12.000 dinara mesečno.

Pokrajina je tu pomoć ukinula pozivajući se na izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Stranke i aktivisti su naveli da Zakon navodi mogućnost da Pokrajina i lokalne samouprave mogu stvoriti uslove čak i za veća prava ako postoje opredeljena finansijska sredstva.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni

  Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju "neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni".

 • Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da zemlje regiona moraju bolje da se povezuju, pre svega infrastrukturno, i da iskoriste kineski projekat "Jedan pojas jedan put".

 • Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u programu sa Ruskim železnicama pedvidjen nastavak obnove pruge Beograd-Bar, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2366 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side