22.06.2018 | 11:48h ► 12:16h Atina

Portparol grčke vlade: Grčka otvara novu stranicu posle dogovora

Portparol grčke vlade: Grčka otvara novu stranicu posle dogovora Foto: Beta / AP
Grčka otvara novu stranicu posle dogovora ministara finansija evrozone kojim je okončano osam godina krize i dogovoreno olakšanje grčkog duga, rekao je danas portparol vlade.

"Grčka otvara novu stranu, njen dug je sada održiv. Mislim da grčki narod sada može da se smeje i ponovo da diše. To je istorijska odluka", rekao je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

Ministri evrozone postigli su noćas dogovor koji će omogućiti Atini da napusti, kao što je predviđeno, nadzor svojih kreditora, evrozonu i Međunarodni monetrni fond, 20 avgusta i ponovo počne sama da se zadužuje na finiansijskim tržištima.

Ministri su se složili da odlože na dodatnih deset godina početak otplate velikog dela grčkog duga, koji je i dalje najviši u EU, odnosno 180 odsto od BDP.

Ministri su se takođe dogovorili da isplate poslednju tranšu pomoći Grčkoj od 15 milijardi evra, u zamenu za 88 poslednjih reformi koje je Grčka sprovela poslednjih nedelja.

Pod pritiskom Nemačke neke mere olakšanja duga biće uslovljene nastavkom sprovođenja poslednjih reformi, od kojih će neke trajati više meseci.

Atina će moći da izađe iz programa pomoći u avgustu, a do 2022. će biti pod jakim nadzorom Evropljana, strožim nego onim koji je uspostavljen u prošlosti za Portugal, Kipar ili Irsku.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba

  Ko su turisti u Srbiji? Zašto dolaze, šta im se nudi, kakvi su im utisci? Kako se ove godine Srbija našla među zemljama na CNN-ovoj listi preporučenih turističkih destinacija? Šta nam stranci zameraju, a šta hvale? Na ova i mnoga druga pitanja u razgovoru za Novi magazin odgovara Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS).

 • Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom "Behtel" koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora, odnosno autoputa Pojate - Preljina.

 • Počeli razgovori predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji Počeli razgovori predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji

  Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru prvog razmatranja rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument), saopštila je NBS.

 • Mihajlović: Sa delegacijom MMF-a pričaćemo o kapitalnim građevinskim projektima Mihajlović: Sa delegacijom MMF-a pričaćemo o kapitalnim građevinskim projektima

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti razgovora o izdacima za kapitalne projekte u oblasti građevine.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side