22.06.2018 | 11:48h ► 12:16h Atina

Portparol grčke vlade: Grčka otvara novu stranicu posle dogovora

Portparol grčke vlade: Grčka otvara novu stranicu posle dogovora Foto: Beta / AP
Grčka otvara novu stranicu posle dogovora ministara finansija evrozone kojim je okončano osam godina krize i dogovoreno olakšanje grčkog duga, rekao je danas portparol vlade.

"Grčka otvara novu stranu, njen dug je sada održiv. Mislim da grčki narod sada može da se smeje i ponovo da diše. To je istorijska odluka", rekao je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

Ministri evrozone postigli su noćas dogovor koji će omogućiti Atini da napusti, kao što je predviđeno, nadzor svojih kreditora, evrozonu i Međunarodni monetrni fond, 20 avgusta i ponovo počne sama da se zadužuje na finiansijskim tržištima.

Ministri su se složili da odlože na dodatnih deset godina početak otplate velikog dela grčkog duga, koji je i dalje najviši u EU, odnosno 180 odsto od BDP.

Ministri su se takođe dogovorili da isplate poslednju tranšu pomoći Grčkoj od 15 milijardi evra, u zamenu za 88 poslednjih reformi koje je Grčka sprovela poslednjih nedelja.

Pod pritiskom Nemačke neke mere olakšanja duga biće uslovljene nastavkom sprovođenja poslednjih reformi, od kojih će neke trajati više meseci.

Atina će moći da izađe iz programa pomoći u avgustu, a do 2022. će biti pod jakim nadzorom Evropljana, strožim nego onim koji je uspostavljen u prošlosti za Portugal, Kipar ili Irsku.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • MMF odobrio Srbiji novi program saradnje MMF odobrio Srbiji novi program saradnje

  Odbor izvršnih direktorа Međunаrodnog monetаrnog fondа odobrio je Srbiji novi progrаm sаrаdnje uz podršku Instrumentа zа koordinаciju politike, saopštila je Narodna banka Srbije.

 • Evro danas 118, 05 dinara Evro danas 118, 05 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118, 0575 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Tabaković: Želimo da promovišemo Dina karticu Tabaković: Želimo da promovišemo Dina karticu

  Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Srbija želi da promoviše Dina kard sistem, kao što rade sve razvijene i snažnije zemlje, razvijajući domaći kartični sistem.

 • Kurs evra sutra 118,05 dinara Kurs evra sutra 118,05 dinara

  Dinar će u petak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,0507 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side