22.06.2018 | 11:48h ► 12:16h Atina

Portparol grčke vlade: Grčka otvara novu stranicu posle dogovora

Portparol grčke vlade: Grčka otvara novu stranicu posle dogovora Foto: Beta / AP
Grčka otvara novu stranicu posle dogovora ministara finansija evrozone kojim je okončano osam godina krize i dogovoreno olakšanje grčkog duga, rekao je danas portparol vlade.

"Grčka otvara novu stranu, njen dug je sada održiv. Mislim da grčki narod sada može da se smeje i ponovo da diše. To je istorijska odluka", rekao je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

Ministri evrozone postigli su noćas dogovor koji će omogućiti Atini da napusti, kao što je predviđeno, nadzor svojih kreditora, evrozonu i Međunarodni monetrni fond, 20 avgusta i ponovo počne sama da se zadužuje na finiansijskim tržištima.

Ministri su se složili da odlože na dodatnih deset godina početak otplate velikog dela grčkog duga, koji je i dalje najviši u EU, odnosno 180 odsto od BDP.

Ministri su se takođe dogovorili da isplate poslednju tranšu pomoći Grčkoj od 15 milijardi evra, u zamenu za 88 poslednjih reformi koje je Grčka sprovela poslednjih nedelja.

Pod pritiskom Nemačke neke mere olakšanja duga biće uslovljene nastavkom sprovođenja poslednjih reformi, od kojih će neke trajati više meseci.

Atina će moći da izađe iz programa pomoći u avgustu, a do 2022. će biti pod jakim nadzorom Evropljana, strožim nego onim koji je uspostavljen u prošlosti za Portugal, Kipar ili Irsku.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 118,40 din Evro sutra 118,40 din

  Dinar će sutra oslabiti za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4079 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Insajder: Er Srbiji nije stigao nijedan od četiri nova aviona Insajder: Er Srbiji nije stigao nijedan od četiri nova aviona

  Er Srbija je do kraja septembra ove godine trebalo da dobije dva nova aviona i još dva do kraja godine, međutim okosnicu flote nacionalnog avioprevoznika i dalje čine iznajmljeni avioni stariji od 10 godina, piše danas Insajder.

 • Evro sutra 118,44 dinara Evro sutra 118,44 dinara

  Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4426 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Ljajić: Šteta privredi Srbije od taksi na Kosovu za sada 30 miliona evra Ljajić: Šteta privredi Srbije od taksi na Kosovu za sada 30 miliona evra

  Ministаr trgovine i telekomunikаcijа Rasim Ljajić izjavio je da je od kada su vlasti Kosova uvele uvozne takse od 100 odsto na robu iz Srbije, srpska privreda imala plasman robe manji za 30 miliona evra nego prošle godine.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side