08.02.2019 Beograd

Ministarstvo: Uslovi za kombi prevoz u Srbiji u skladu s propisima EU

Ministarstvo: Uslovi za kombi prevoz u Srbiji u skladu s propisima EU
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prevoz putnika u Srbiji uređen u skladu s propisima Evropske unije, štiteći interese putnika i registrovanih firmi koje posluju u skladu sa zakonom.

Kako se navodi u saopštenju, povodom najavljenog protesta i zahteva kombi prevoznika za izmene navedenog Zakona, Ministarstvo je podsetilo da zastupa stav koji je prihvaćen u EU odnosno da se putničkim vozilom ne može obavljati javni prevoz putnika, ni međunarodni, ni unutrašnji.

"Po propisima EU, međugradski i međunarodni prevoz putnika može da se obavlja samo autobusima i uz posedovanje registrovanog reda vožnje i međunarodne dozvole u međunarodnom prevozu, a u unutrašnjem međugradskom prevozu i uz registrovan i usaglašen red vožnje", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je kazalo da obavljanje vanlinijskog prevoza putnika putničkim automobilom, sa osam ili devet sedišta, nije dozvoljeno još od 2011. i da se ti uslovi nisu promenili ni posle donošenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaja 2015. godine, kao ni kasnijim izmenama ovog zakona.

"U postupku uređenja delatnosti prevoza putnika, Ministarstvo je prošlogodišnjim izmenama zakona, prvi put nakon 2011, stvorilo zakonsku mogućnost da se putničkim vozilima sa osam i devet sedišta takođe može vršiti prevoz putnika, ali kroz pružanje usluge 'limo servisa', pod posebno propisanim uslovima", navodi se u saopštenju i dodaje se da ovim izmenama pokušano zaustavljanje rasprostranjene prakse da se pod prividom registracije "limo servisa" vrši nelegalni prevoz putnika putničkim vozilima.

Ministarstvo je navelo da je usluga "limo servisa" zakonski adekvatno uređena poslednjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i da država nije u mogućnosti da prilagodi ili toliko pojednostavi uslove za obavljanje usluge "limo servisa", zbog stanja voznog parka svih onih koji su godinama vršili nelegalan prevoz putnika, pod vidom doskora nedefinisane usluge, a na štetu usluge koja ima svoje korisnike i mesto na tržištu.

Članovi Udruženja "Kombi prevoz putnika Srbije" organizovaće sutra od 12.00 sati skup kod Beogradske arene, a potom i protestnu vožnju centralnim ulicama glavnog grada, jer su nezadovoljni odredbama izmenjenog Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, najavio je predstavnik tog udruženja Ilija Džikić.

Prema zakonu, koji je stupio na snagu 7. februara, po rečima Džikića, vozila sa sedam plus jedan i osam plus jednim sedištem moraju da imaju digitalni tahograf i ne smeju biti starija od pet godina, a vozači moraju imati vozačku dozvolu D1, što, kako je ocenio, ugrožava egzistenciju vlasnika i zaposlenih u većini od oko 1.000 registrovanih firmi za ovu vrstu prevoza, jer ne mogu da ispune propisane uslove.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Evro u ponedeljak 117,77 dinara Evro u ponedeljak 117,77 dinara

    Dinar će u ponedeljak, 19. avgusta neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,7720 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

  • Imovina fabrike Goša oglašena na prodaju Imovina fabrike Goša oglašena na prodaju

    Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju javnim nadmetanjem nepokretnosti Fabrike drumskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke u stečaju, po početnoj ceni od 39,7 miliona dinara.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side